Protestmars tegen proefdieren & krekellunch in Rotterdam

| Redactie

Wat speelt er zoal bij andere universiteiten en hogescholen? In de wekelijkse rubriek ‘Uit de bladen’ selecteren wij het meest opmerkelijke, opvallende en interessante nieuws bij de collega’s uit den lande.

Photo by: Ronald van den Heerik
Erasmus Universiteit Rotterdam.
Nijmegen

Ieder jaar sterven er onnodig veel proefdieren op de Nijmeegse campus. Dat vindt de Vegan Student Association Nijmegen, die een protestmars liep over de campus. De demonstranten kregen steun van de studenten- en ondernemingsraad.

‘Meer dan 8000 proefdieren komen er ieder jaar te overlijden in de laboratoria van de universiteit’, zegt Allard Boumans, secretaris van de Vegan Student Association Nijmegen (VSA) en organisator van het protest in een interview met onafhankelijke magazine Vox. Dat aantal baseert hij op gegevens van het Centraal Dierenlaboratorium zelf. ‘Het is ethisch niet te verantwoorden dat zoveel hulpeloze wezens worden gedood.’ Daarnaast, stelt Boumans, levert onderzoek op proefdieren lang niet altijd betrouwbare resultaten op voor mensen.

Utrecht

DUB, het online journalistieke platform van de Universiteit Utrecht interviewde drie schoonmakers op de universiteit. Voelen ze zich gewaardeerd en wat maken ze zoal mee?

Schoonmaker Geert: ‘De viezigheid van studenten wordt steeds erger. ‘Stront, kots, alles. Op de vloer maken we alles mee.’ Er ontbreekt weleens respect voor de schoonmaker. ‘We moeten veel werk in weinig tijd doen, dat hebben sommige mensen niet door.’ Studenten zouden kunnen helpen door zelf beter hun rommel op te ruimen. ‘Of als je bijvoorbeeld een beker koffie over de vloer gooit, wat kan gebeuren, meld het dan. Dat scheelt ons werk.’

Mohammed Belkheir doet ‘het zware werk’, het schoonmaken met grote machines. ‘Mensen hebben daar respect voor. Als ze mij zien denken ze ‘hé, de beste jongens zijn gekomen’, en dan krijgen we meestal meteen een compliment. Mensen zien dat we hard werken.’ Zijn werk wordt goed gewaardeerd. ‘Als ik met een vloer bezig ben, zien mensen hoe mooi het schone deel is, dan worden ze gelijk vrolijk. Ik ben hier ook bekend, dus veel mensen begroeten mij en vragen hoe het gaat.’

Rotterdam

Studenten geneeskunde van de Erasmus Universiteit probeerden deze week krekels te eten als lunch. De Medische Faculteitsvereniging Rotterdam serveerde vorige week een ongewoon gerecht – een krokante krekeltosti – aan studenten om zo de aandacht te vestigen op duurzamere alternatieven voor vlees. Erasmus Magazine opende de discussie over het eten van insecten en al gauw bleek dat het idee van het eten van een maaltijd van insecten moeilijk te verteren is.

‘Alleen al het uiterlijk van veel insecten beneemt me alle eetlust’, aldus medewerkster Marlon. Anderen lijken minder problemen te hebben met het eten van insecten. Mensen hebben een fobie voor insecten of vinden ze ‘gewoon walgelijk’, zodat het eten van insecten als lunch op de universiteit voor hen te ver gaat. Andere redenen die respondenten geven om een boterham met insecten af te slaan, zijn het idee dat insecten niet bedoeld zijn om gegeten te worden en gezondheidsoverwegingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.