News

Financieel maatregelenpakket levert meer vragen dan antwoorden op

De UT maakte woensdag een initiatief met een twintigtal ‘bouwstenen’ bekend, waarmee ze financieel wendbaar wil blijven. De universiteit vreest voor druk op de financiering voor het hoger onderwijs en onderzoek, onder andere door internationaliseringswetgeving. Het pakket zorgde in de Uraad vooral voor onduidelijkheid.

News

Formerende partijen blokkeren debat studierente pechstudenten

Wat gaat er gebeuren met de beloofde lagere rente voor studenten van de pechgeneratie? De formerende partijen willen er nog steeds niet over praten, bleek gisteren in de Tweede Kamer.

News

Zorgen over balans UT-VU, komt de liefde niet te veel van één kant?

Met twee gezamenlijke UT-VU-opleidingen onderweg en twee in de pijplijn is de Twents-Amsterdamse connectie nauwelijks nog weg te denken. Maar komt de liefde niet teveel van één kant? Die zorg sprak de universiteitsraad uit in een ongevraagd advies aan het college van bestuur.

News

‘Schrappen introductiekampen leidt tot drukte op campus’

Wordt het niet te druk, als alle opleidingsprogramma’s van de Kick-In zich naar de campus verplaatsen? Dat vraagt de universiteitsraad aan het college van bestuur. De Uraad vreest voor capaciteitsproblemen.

News

Onderwijsinspectie: sneller ingrijpen bij slechte opleiding

Een mislukte onderwijsvernieuwing, weinig docenten, nutteloze vakken… Als het ineens misgaat met een opleiding, wie grijpt er dan in? Er zit een ‘gat’ in het toezicht op universiteiten en hogescholen, meent de Onderwijsinspectie.

News

Misbruik basisbeurs? DUO hoeft nog geen harder bewijs te leveren

De fraudejagers van studiefinancier DUO hoeven voorlopig niet met zwaardere bewijzen te komen als ze studenten beschuldigen van gesjoemel met de basisbeurs voor uitwonenden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

News

AWTI: innoveren gaat beter met sociale wetenschappen erbij

Bij innovatie en de aanpak van complexe maatschappelijke problemen zijn disciplines als psychologie, rechten, sociologie en cultuurwetenschappen cruciaal. Daar moet de overheid van doordrongen raken, schrijft adviesraad AWTI.

News

NOS: kabinet beslist donderdag over ‘miljard’ voor Eindhoven

Het kabinet wil minstens een miljard euro investeren in de regio Eindhoven. Ook het onderwijs moet daarvan profiteren. De TU Eindhoven zou eenmalig honderden miljoenen krijgen om uit te breiden. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen.

News

‘Docent van het jaar’ wil studenten poëtisch laten schrijven

Universitair hoofddocent sociale geografie Peter Pelzer (Universiteit Utrecht) is verkozen tot docent van het jaar 2024. Hij krijgt een beurs van 25 duizend euro om aan onderwijs te besteden.

News

UT en Radboudumc versterken samenwerking

De UT gaat de samenwerking met het Nijmeegse Radboudumc-ziekenhuis versterken. In april zetten beide partijen een handtekening onder een nieuwe overeenkomst.

News

160 miljoen voor onderzoek naar hersenaandoeningen, energieopslag en blindheid

Het kabinet trekt 160 miljoen euro uit voor zeven onderzoeksprojecten. Het zogeheten ‘Zwaartekrachtprogramma’ moet Nederland in de 'wetenschappelijke wereldtop' houden, aldus OCW-minister Robbert Dijkgraaf.

News

Stephan Maathuis vertrekt naar Saxion

Stephan Maathuis, portefeuillehouder bedrijfsvoering van de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS), verlaat de UT. De UT-alumnus begint 1 juli als directeur van de Academie Life Science, Engineering & Design bij de Hogeschool Saxion.

Read more articles