Iets uit niets maken. Dat is dus blijkbaar verslavend. Die kick als je zelf een heel systeem draaiende kreeg en dat anderen er enthousiast over zijn. Mijn hart maakt daarvan een sprongetje! Dankzij alles wat ik bij Nedap University leerde, doe ik nu iets waar duizenden gebruikers wat aan hebben. Het heeft mij bevangen: zelf toepassingen maken die bijdragen aan betere zorg.
Na mijn studie Technische Geneeskunde besloot ik dat de academische wereld niet mijn ding was. Daarom solliciteerde ik via Nedap University om mijzelf om te scholen tot software developer. Dat traject rondde ik succesvol af. Nu werk ik bij Nedap Healthcare aan Ons Wondzorg, omdat er binnen Nedap nog geen systeem was waar alle betrokkenen uit de keten in één dossier de wond van een patiënt konden monitoren. De kennis vanuit mijn studie Technische Geneeskunde en de skills geleerd tijdens Nedap University komen in dit project perfect samen.
Meedoen?
De derde lichting van de Nedap University start in november 2017. De selectiedag vindt plaats op 26 september. Wil je meedoen? Schrijf je dan nu in, er zijn nog een aantal plekken beschikbaar!
De kritische software developer
Bij Nedap draait het altijd om jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen. Zo ook bij Nedap University. Dus na de universitaire colleges vol relevante, interessante en nieuwe theoretische kennis, volgde de interne module ‘De kritische software developer’. Hierin lieten collega’s met allerlei voorbeelden zien hoe op de werkvloer soms andere praktische wetten gelden waardoor je naar andere oplossingen moet zoeken. Typisch Nedap om opgedane kennis meteen concreet in te zetten en kritisch te benaderen. De rode draad tijdens Nedap University is leren beredeneren en alternatieven zoeken. Dat verruimt je blik als software developer. Niks saai code kloppen; zelf nadenken, uitproberen, falen en slagen!
Gas erop
Ik wil eigenlijk altijd gewoon gáán. Dus in het begin van het Nedap University-traject moest ik me inhouden. Want ik kon nog niet alles wat ik zou willen. Terwijl ik wel volledig onderdeel van mijn team binnen Nedap Healthcare was en van alles wilde aanpakken. Bij stand-ups vertelt iedereen wat zij de dag ervoor deden en wat ze die dag gaan doen. Zelf vertelde ik met welke huiswerkopdracht ik bezig was. Dat voelde raar, want liever wilde ik meteen meewerken aan het product. Ik zag waar behoefte aan was, maar kon dat toen nog niet zelfstandig oppakken. Frustrerend en motiverend tegelijk.
‘De rode draad in Nedap University is beredeneren en alternatieven zoeken. Dat verruimt je blik als software developer.’
The sky is the limit
Ik richtte mij daarom de afgelopen anderhalf jaar vol overgave op Nedap University. Soms was dat zwaar. Het is een intensief traject. Maar als je de opdracht, waarmee je de eerste module afrondt, tot een goed einde brengt, geeft dat zo’n kick! Je leert een nieuwe programmeertaal, schrijft daarmee een heel softwaresysteem, maakt ermee een game, denkt na over computerspelers, en je bent opgelucht als je uiteindelijk tegen je eigen creatie mag verliezen of winnen. Naderhand was ik doodmoe, maar bevangen door het programmeervirus: er was niks, toen schreef ik al die regels code en ineens kon ik gamen. Als ik dát kan, wat kan ik dan wel niet betekenen voor de zorg door écht relevante zaken te ontwikkelen en bouwen?
Michiel Klitsie
UX en complexe wiskunde
Helemaal into de code wilde ik na vijf modules niks liever dan nog meer programmeren en bouwen. Maar dan komt de module UX waarin je leert om pas op de plaats te maken. Want los van wat jij kunt, wat wil de klant eigenlijk? Waar maak je hem blij mee? Even een andere bril op. Je ontwikkelt iets, toetst dat aan de hand van prototypes, visuals en interviews. Zo krijg je, door meer na te denken aan de voorkant van het traject, beter grip op de uitkomst. Ben je daar net aan gewend, dan ben je bij de volgende module alweer bezig met complexe, wiskundige modellen implementeren in efficiënte code. Dat switchen van het ene uiterste van het spectrum naar het andere, maakt het Nedap University traject heel tof en divers.
Trots
Geleidelijk aan werk je toe naar het moment waarop je volledig meedraait in een team. Mijn collega’s vonden het alleen maar supertof dat ik Nedap University volgde. Eigenlijk voelt het alsof iedereen binnen de organisatie trots is op ‘hun’ studenten. Zodra je vertelt, dat je meedoet aan Nedap University willen collega’s meteen weten waar je mee bezig bent en wat je al geleerd hebt. Ze zijn een en al oor. Het houdt iedereen natuurlijk ook scherp. Want wat jij leert, is soms ook weer nieuw voor hen.
‘Zodra je vertelt dat je meedoet aan Nedap University, zijn collega’s één en al oor.’
Life after Nedap University: de wondzorg-app
Als je dan eenmaal begrijpt hoe Nedap als bedrijf en hoe de softwarewereld in elkaar zit, zet je een eigen project op. Voor mij is dat Ons Wondzorg, een wondzorg-app die wond follow-ups op efficiënte wijze in kaart brengt. Via Ons Wondzorg kunnen binnen de zorgketen uitvoerende verpleegkundigen, regie-verpleegkundigen, artsen uit het ziekenhuis en andere betrokkenen communiceren over het herstelproces van een wond en het wondbeleid waar nodig aanpassen. We zijn nu binnen het team druk bezig met het ontwikkelen ervan. Hopelijk zetten we binnen enkele maanden ons product in de markt!