In dit artikel legt Pricewise uit waarom een autoverzekering duurder is voor jonge bestuurders en wat hier eventuele oplossingen voor zijn.
De reden dat jongere bestuurders meer betalen voor een autoverzekering dan oudere bestuurders is simpel: jongeren veroorzaken vaker schade. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn jongeren vijf keer meer betrokken bij dodelijke ongevallen dan oudere bestuurders. Om deze reden hebben verzekeraars jongeren als een risicogroep gedefinieerd. Daarnaast hebben jongeren geen of weinig schadevrije jaren. Schadevrije jaren bouw je op door geen schade te rijden (of in elk geval niet te claimen) tijdens de periode waarin je een autoverzekering op je naam hebt staan. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je kunt krijgen op de premie van de autoverzekering.
Schadevrije jaren opbouwen met brommerrijbewijs
Heb je een aantal jaren op een brommer gereden? Dan kun je bij sommige verzekeraars profiteren van schadevrije jaren. Dit is alleen mogelijk als je ouder dan 18 bent en jonger dan 24. Het is wel noodzakelijk dat deze schadevrije jaren zijn opgenomen in het Roy-data-systeem. Op die manier kun je aantonen dat je een aantal jaar hebt gereden zonder schade te veroorzaken.
Kies de juiste auto
Naast je leeftijd en het aantal schadevrije jaren, speelt ook het type auto een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie. Hierbij wordt er gekeken naar het gewicht van je auto, het type brandstof waarop de wagen rijdt en de grootte van je auto. Je kunt als jonge bestuurder het beste voor een kleine, lichte auto gaan. Daarvan is de premie vaak een stuk lager. Daarnaast is het raadzaam om voor een auto te kiezen die op benzine rijdt. Voor een auto die op diesel rijdt betaal je namelijk meer wegenbelasting. En met een diesel mag je bepaalde milieuzones niet meer in.
Autoverzekering op naam ouders
Vind je de premie van je autoverzekering erg hoog? Bij enkele verzekeraars mag je, onder strikte voorwaarden, een autoverzekering afsluiten op naam van je ouders. Hier zit wel één nadeel aan: je bouwt zelf geen schadevrije jaren op. Een voorwaarde voor het nemen van deze verzekering kan zijn dat je nog bij je ouders inwoont. Ook moet je vaak aantonen dat jij het meest gebruikmaakt van de auto. Als je verkeerde informatie doorgeeft, kan dit ernstige gevolgen hebben; schade wordt niet vergoed en je kunt op de zwarte lijst komen, waardoor je in de toekomst geen autoverzekering meer kunt afsluiten. Dat kan je een hoop stress opleveren, dus let heel erg goed op de informatie die je doorgeeft als je de auto op naam zet van je ouders.
Goedkoopste autoverzekering vinden
Wil jij weten wat de goedkoopste autoverzekering is voor jongeren? Vergelijkingssites leggen premies en voorwaarden van verzekeringen naast elkaar voor je. Zo kies je een autoverzekering die goed bij je past. Als je een auto bezit, dan ben je wettelijk verplicht om in ieder geval een WA-dekking af te sluiten. Dit is de minst uitgebreide verzekering en hiermee ook vaak direct de goedkoopste. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aanbrengt aan derden. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan jouw eigen auto, dan moet je een WA + beperkt casco of een allrisk-autoverzekering afsluiten.
Auto delen
Door de hoge kosten die verbonden zijn aan het bezitten van een auto, is het niet vreemd dat weinig studenten een auto bezitten. Heb je soms een auto nodig, dan kun je ook denken aan het delen van een auto. Dat kun je samen met vrienden doen, maar je kunt ook kiezen voor autodelen. Hiermee bespaar je op de kosten van een autoverzekering én aanschafkosten. Daarnaast is dit beter voor het milieu, er zijn immers minder auto's op de weg.