Goedkope auto kopen als student: hier moet je rekening mee houden

| Specials U-Today

Wanneer je studeert, ben je al enorm vrij en heb je veel zelfstandigheid. Een auto maakt deze vrijheid helemaal compleet. Toch kan een auto erg duur zijn als je studeert.

Wij zetten daarom een aantal goedkope auto’s op een rijtje die geschikt zijn voor studenten en geven tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto.

Weinig studenten hebben een auto. Als student heb je vaak niet veel te besteden, dus veel studenten kunnen geen auto betalen. Gelukkig zijn er auto’s met een minder hoog prijskaartje, die voor studenten erg geschikt zijn. Dit zijn vijf auto’s die niet zo duur zijn in aanschaf.

Goedkoop en betrouwbaar

  • 1. Fiat Panda
  • 2. Mazda MX-5
  • 3. Nissan Almera
  • 4. Ford Ka
  • 5. Honda Civic

Deze auto's zijn wellicht niet de chique cabrio waar je al jaren van droomt, maar het zijn wel heel betrouwbare auto's. Ideaal voor de beginnende bestuurder, aangezien ze tegen een stootje kunnen en hun kracht al bewezen hebben.

Waar moet je op letten als je een auto gaat kopen?

Als je nog nooit een auto hebt gekocht, kan het best spannend zijn om voor het eerst er één te gaan bekijken. Daarom enkele tips:

1. Het is erg verleidelijk om voor bekende, stoere auto's te gaan zoals de Mini of de Volkswagen Polo, maar dit is erg af te raden. Door hun populariteit zijn ze vaak een stuk duurder. Mocht je een goedkoop exemplaar tegenkomen, dan is de kans groot dat er een addertje onder het gras zit.

2. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Laat je niet opjagen door het gevoel graag een auto te willen. Probeer altijd je gezonde verstand te gebruiken. Het is slim zijn om een ervaren bestuurder mee te nemen. Deze kan je bijstaan bij eventuele onderhandelingen en kan metje meekijken, twee zien namelijk altijd meer dan één.

3. Maak altijd een proefrit. De honderd meter door de straat rijden telt dan niet echt mee. Probeer minimaal vijf minuten in de auto te rijden en check of alles goed werkt. Rijd in verschillende versnellingen, een klein stukje over de snelweg en het liefst ook over een oneffen wegdek. Zo krijg je het beste beeld van de auto.

4. Let op de kilometerstand. Wanneer de kilometerstand van een auto hoog is, kun je deze vaak voor minder geld kopen. Toch is dit niet altijd gunstig. Hoe meer kilometers een auto heeft gereden, hoe groter de kans dat deze toe is aan onderhoud. Het onderhoud van een auto kost ook geld.

De autoverzekering regelen

Als je een auto gaat kopen, moet je natuurlijk ook de autoverzekering regelen. De autoverzekering vergelijken van verschillende aanbieders is altijd slim. Dit kan je op jaarbasis veel geld schelen. Hoe hoog jouw premie is, is afhankelijk van jouw auto en jouw ervaring als bestuurder. Waarschijnlijk heb je een relatief hoge premie omdat je een beginnend bestuurder bent. Maar niet getreurd, bouw schadevrije jaren op en je gaat naarmate de jaren vorderen steeds minder premie betalen. En mooi meegenomen: voor een goedkope auto betaal je vaak een minder hoge premie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.