Houd er wel rekening mee dat studeren in het buitenland geen vakantie is. Niet alleen omdat je vaak serieus aan de slag moet, maar ook omdat andere zaken goed geregeld moeten zijn. Hoyhoy legt ze uit.
Visum
Ga je studeren in het buitenland? Dan komt er meer bij kijken dan alleen een reisverzekering afsluiten en een woning zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een visum. Voor Europese landen is het aanvragen van een visum niet heel moeilijk. Ga je buiten Europa studeren, dan is de aanvraag van een visum al een stuk complexer. Zorg daarom dat er genoeg tijd zit tussen de aanvraag van je visum en je daadwerkelijke vertrek. Zo kan er in principe weinig misgaan.
Zorgverzekering
Vergeet ook niet te kijken naar je zorgverzekering. Ben je wel verzekerd als je in het buitenland gaat studeren? Natuurlijk ga je er vanuit dat er niks raars gebeurt als jij in het buitenland studeert, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom dat je een zorgverzekering hebt, die ook je verblijf in het buitenland dekt. Je persoonlijke situatie bepaalt of je in Nederland verzekerd blijft voor de ziektekosten.
Dekking buitenland
Normaal gesproken blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig als je gaat studeren in het buitenland. Een Nederlandse zorgverzekering in het buitenland klinkt fijn, maar let op: er zitten soms addertjes onder het gras. Ben je bijvoorbeeld verzekerd in Nederland, maar ontvang jij stagevergoeding tijdens je stage in het buitenland? Je Nederlandse zorgverzekering is dan niet geldig. Als je slechts een onkostenvergoeding krijgt, dan wordt je gewoon gezien als student. Ook als je ouder dan 30 jaar bent en je gaat studeren in het buitenland is je zorgverzekering niet geldig.
Aanvullend verzekeren
Hoe je jezelf dan moet verzekeren hangt af van het land waar je verblijft. Het kan zijn dat de Nederlandse dekking heel anders uitvalt in het land waar je verblijft. Met een verdragsland heeft Nederland afspraken over de vergoeding van de medische zorg.
Een basisverzekering biedt normaal gesproken dekking in Europa. Ga je buiten Europa studeren? Zorg er dan voor dat je een aanvullende zorgverzekering neemt. De module werelddekking is dan waarschijnlijk genoeg. Ook bij de goedkoopste zorgverzekering kun je vaak aanvullende verzekeringen nemen, voor bijvoorbeeld repatriëring, aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Maar check dit altijd goed na bij je zorgverzekeraar. Check ook of de duur van je geplande verblijf is toegestaan voor de zorgverzekering. Soms is er een tijdslimiet van bijvoorbeeld een jaar of een half jaar. Het is dus belangrijk om te weten of je gedurende jouw hele verblijf daar bent verzekerd.