Het is daarom fijn als je op een aantal zaken kunt besparen. Een van die onderdelen is de zorgverzekering. Veel studenten besparen door hun zorgverzekering zo kaal en dus zo goedkoop mogelijk te houden. Toch is dit vaak niet de goedkoopste oplossing. Binnenkort kun je weer overstappen van zorgverzekering. Lees je goed in.
Spoedcursus zorgverzekeringen
Wanneer je al een tijdje meerderjarig bent, dan weet je misschien een beetje hoe zorgverzekeringen in elkaar zitten. Er is het basispakket, dat de nodige medische zorg vergoedt. Daarnaast zijn er aanvullende pakketten die verdere zorg vergoeden, zoals bijvoorbeeld aan fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. De tandartsverzekering is ook een aanvullende verzekering. Deze vergoedt tandartskosten tot een bepaalde prijs of voor een bepaald percentage. Voor de zorgverzekering betaal je een vast bedrag aan premie per maand, maar je kunt ook voor het hele zorgjaar betalen. Bij het afsluiten van een zorgverzekering, moet je ook zelf bepalen hoe hoog je het eigen risico wilt hebben. Dat kan vanaf de minimaal verplichte 385 euro tot maximaal 885 euro, dit met tussenstappen van 100 euro. Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basispakket. Je moet dit bedrag eerst voldoen voordat je zorg vanuit de zorgverzekering krijgt vergoed. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie.
Hoe kies ik welke verzekering ik neem?
Veel studenten willen gewoon de goedkoopste zorgverzekering en kiezen voor enkel het basispakket met het hoogste eigen risico. Toch kan het handig zijn om goed naar je eigen zorgbehoeften te kijken. Bepaal of je het aankomende zorgseizoen meer zorg nodig hebt dan enkel zorg uit het basispakket. En wat die zorg je dan kost als je hier zelf voor moet betalen. Verwacht je aankomend jaar fysiotherapie nodig te hebben of dat een uitgebreide ingreep nodig is bij de tandarts? Dan kun je ervoor kiezen om de zorgverzekering te veranderen en in te spelen op de zorgbehoeften. Bereken voor jezelf wat je kwijt zou zijn als je de kosten zelf moet betalen én wat je extra betaalt aan premie. Kijk ook goed naar welke zorg er vanuit de basisverzekering wordt vergoed en welke uit de aanvullende verzekering. Heb je vooral veel zorg uit het basispakket nodig? Dan kan het voordeliger zijn om een wat lager eigen risico te kiezen. Je hoeft dan minder zelf te voldoen voordat je zorg vergoed krijgt.
Zorgtoeslag
De overheid ziet in hoe belangrijk het krijgen van goede zorg is. Vandaar dat alle mensen met een laag inkomen zorgtoeslag krijgen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je situatie. Soms is de zorgtoeslag zo hoog dat je hiermee bijna de hele zorgpremie wordt gedekt. Vermoed je meer zorg nodig te hebben dan vanuit de basisverzekering wordt vergoed en gaat deze zorg je veel kosten als je het zelf moet betalen? Dan kan een passende, uitgebreidere verzekering voordeliger zijn. Zo’n verzekering hoeft alsnog niet heel veel duurder te zijn, en is helemaal gewoon te betalen als je een mooi bedrag aan zorgtoeslag krijgt. Ga eens goed zitten om te berekenen wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is.