Van een aantal verzekeringen heb je vast al wel eens gehoord. In Nederland is alleen de zorgverzekering verplicht, maar het is aan te raden om naast je gezondheid ook je spullen goed te verzekeren. Hoe je dat doet, vertelt HoyHoy je.
Als student heb je nog niet een enorme uitzet, maar de waarde van al die bezittingen bij elkaar kan best oplopen. Denk aan een laptop, smartphone, televisie en misschien heb je ook een playstation. Voor inbrekers valt er zeker iets te halen in studentenhuizen. En voor een student met een relatief kleine beurs is het niet mogelijk om al deze spullen eenvoudig te vervangen. Er zijn verschillende manier om je studentenwoning en de spullen die hierin aanwezig zijn op een goede manier te verzekeren.
Het verzekeren van de woning zelf
Veel studenten huren een studentenwoning. De zogenaamde opstalverzekering voor deze woning zal daarom in de meeste gevallen worden geregeld door de verhuurder. Mocht er schade ontstaan aan de woning dan wordt dit vanuit deze verzekering vergoed. Controleer wel altijd in je huurcontract of dit op een correcte manier is geregeld. Wanneer er geen opstalverzekering is afgesloten, kan dit ook voor jou vervelende consequenties hebben. Wanneer je zelf in staat bent om een studentenwoning te kopen, dan zul je deze verzekering zelf moeten afsluiten.
Je inboedel op een eenvoudige manier verzekeren
Met een opstalverzekering is alleen de woning zelf verzekerd. De zogenaamde inboedel valt niet binnen deze verzekering. Als student moet je zelf je inboedel verzekeren. Dat kan door een inboedelverzekering. Die is voor studenten meestal een paar euro per maand en geeft je de garantie dat de waarde van je bezittingen wordt vergoed bij schade of diefstal. Wanneer je er voor kiest om een inboedelverzekering af te sluiten, is het belangrijk dat je de tijd neemt om de polisvoorwaarden te lezen. Hierin staat welke schades er gedekt worden en vooral ook welke situaties zijn uitgesloten. Op deze manier kun je vervelende verrassingen voorkomen. Vergelijk daarnaast de verschillende aanbieders voor de meest voordelige alternatieven. Hier lees je daar meer over.
Let op de uitzonderingen en speciale situaties
Verzekeringen zitten vaak ingewikkeld in elkaar. Er zijn tal van voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat geleden schades ook daadwerkelijk uitbetaald worden. Bij een inboedelverzekering moeten de spullen daadwerkelijk in de woning aanwezig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld je laptop meeneemt buiten de woning, dan is deze op dat moment niet meer verzekerd. In deze gevallen zou je ervoor kunnen kiezen om je waardevolle bezittingen apart te verzekeren. Daarnaast stelt nagenoeg iedere inboedelverzekering als voorwaarde dat je studentenwoning correct kan worden afgesloten. Wanneer er sprake is van diefstal zul je aan moeten tonen dat je hiervoor niet zelf verwijtbaar bent. Je zult moeten kunnen bewijzen dat je woning op slot was. Zorg dus altijd voor deugdelijke en goedgekeurde sloten. Dit kan je soms zelfs een extra korting op je polis opleveren. En woon jij met huisgenoten? Zorg ervoor dat iedereen goed met elkaars spullen omgaat, en dat iedereen de woning op de juiste manier afsluit.