Eerste auto kopen als student, waar let je op?

| Specials U-Today

Als student heb je het financieel waarschijnlijk niet heel breed. Toch hoeft het kopen van een eerste auto tijdens je studententijd geen onoverkoombare horde te zijn. Het is soms gewoon een kwestie van slimme keuzes maken. De vergelijkingsportal Geld.nl geeft een aantal tips hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten.

We kunnen helaas niet allemaal een spiksplinternieuwe Tesla of Audi rijden. Het is daarom slim om vooraf te bepalen hoeveel geld je kúnt en wílt uitgeven aan een auto. Hou niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met de maandelijkse kosten, zoals een autoverzekering. Een auto kopen als student is namelijk één ding, hem ook daadwerkelijk laten rijden is iets heel anders. Je krijgt altijd te maken met de volgende vaste lasten (exclusief afschrijving):

Gemiddelde kosten van een auto per maand

 

Compacte klasse

Kleine middenklasse

Middenklasse

Autoverzekering

77 euro

93 euro

114 euro

Motorrijtuigenbelasting

33 euro

47 euro

57 euro

Brandstofkosten

90 euro

109 euro

113 euro

Onderhoud en reparatie

44 euro

61 euro

68 euro

 

 

 

 

Totale gemiddelde kosten

244 euro

310 euro

352 euro

* Deze cijfers zijn afkomstig van het NIBUD

Let op! Ben je jonger dan 25 jaar en heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan liggen de kosten voor een autoverzekering een stuk hoger.

Om bovenstaande kosten zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk te kiezen voor de juiste auto. Maar wat ís de juiste auto voor een student? Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je te besteden hebt, of je eventuele schades zelf kunt betalen en waarvoor je de auto wilt gebruiken. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende punten:

aandachtspunten

  • Tweedehands is goedkoper. Dat spreekt voor zich. Maar niet alleen is de aanschafprijs van een tweedehands auto lager, voor een wat oudere auto sluit je in de regel ook alleen maar een goedkopere WA verzekering af.
  • Let op gewicht en vermogen. Hoe lichter de auto, hoe goedkoper de verzekering en belasting. Ook betaal je als student vaak meer premie als je een auto hebt met veel vermogen.
  • Controleer gebruikservaringen. Je hoort vaak dat er tegenwoordig geen slechte auto’s meer worden gemaakt. Toch zit er nog wel degelijk verschil in kwaliteit. Sommige modellen vragen écht meer onderhoud dan andere. Check dus altijd de gebruikservaringen van andere mensen en kies zo voor een betrouwbaar model.
  • Check het schadeverleden. Niet elke verkoper is helemaal eerlijk over het schadeverleden van de auto. Controleer daarom altijd het onderhoudsboekje, kijk zelf kritisch naar de auto en maak altijd een proefrit. Heeft de auto een uitgebreid schadeverleden? Dan kan dat een voorteken zijn dat je in de toekomst te maken krijgt met hogere reparatie -en onderhoudskosten.

Naast het kiezen van de juiste auto is het slim om de verkoper te checken. Koop je een tweedehands exemplaar bij de dealer, kijk dan altijd even of hij is aangesloten bij de BOVAG. Koop je van een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, controleer dan de verkoopgeschiedenis van de wagen.

Vergelijk verzekeringen

Een andere manier om te besparen op je kosten, is door te kiezen voor de goedkoopste autoverzekering. Kies altijd een dekking die past bij jou en je auto, maar betaal niet onnodig te veel. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering voor studenten is gemiddeld 600 euro per jaar. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je géén vergelijking maakt.

 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.