Hoe bereid je je goed voor op een nieuwe studie?

| Specials U-Today

In september en soms al in de laatste weken van augustus gaat menig studiejaar weer van start. Ga je voor het eerst studeren, dan valt er heel wat te regelen. Wat mag je echt niet vergeten? Laptop.nl zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

Niets zo spannend als het beginnen na de middelbare school met je studie. Of je nu thuis woont of op kamers gaat (als je geluk hebt gehad om er een te vinden), iedereen moet een aantal zaken regelen om goed van start te gaan.

Stufi aanvragen

Voor zowel mbo, hbo als universiteit moet je de studiefinanciering ruimschoots van tevoren aanvragen, voordat je 18 jaar wordt. Dit verloopt bij DUO in Groningen. Dit geldt ook voor je ov-jaarkaart.

Boeken en computer

Zorg dat je ruim op tijd je studieboeken in huis hebt. Ook moet je doorgaans een laptop kopen. Je kunt deze immers overal mee naar toe nemen, wat niet voor een PC geldt.

Welke laptop kies je?

Laptops met touchscreen zoals chromebooks werken erg handig, dit ben je misschien nog wel gewend van de middelbare school. Natuurlijk hangt de keuze voor een laptop af van hetgeen je ermee gaat doen.

Wie bijvoorbeeld het programma photoshop moet gaan gebruiken, of een tekenprogramma, heeft een laptop nodig met een groot werkgeheugen. Denk aan  een laptop met 16gb ram geheugen. Je kunt er veel mee en loopt niet tegen de grenzen aan van het werkgeheugen.

Aansluiten studentenvereniging

Het studentenverenigingsleven, is dat wat voor jou? Door je aan te sluiten bij een studentencorps dompel je jezelf onder in het verenigingsleven, je maakt er vrienden voor het leven, je bouwt een netwerk op en je bent verzekerd van een florerend, bruisend uitgaansleven en activiteiten. Het moet natuurlijk wel bij je passen, lees je daarom van tevoren goed in of de betreffende studentenvereniging echt bij je past.

Colleges en lessen volgen

Het lijkt een opendeur, maar het is echt van belang dat je zoveel mogelijk deelneemt aan de colleges of lessen. Alleen studenten vanuit boeken werkt niet, interactie, discussie en colleges van professoren of hoogleraren volgen is erg belangrijk. Maak vooraf een zeer duidelijke planning en houd je daar ook aan. Zo kun je studie, sociale activiteiten en bijbaan blijvend met elkaar combineren.

Bijbaan zoeken

Een bijbaan is handig om in eigen onderhoud te voorzien. Vier jaar lang studeren en nauwelijks rond kunnen komen, dat trek je niet. Zorg daarom voor een passende bijbaan zodat je wellicht samen met je ouders de studie kunt bekostigen en je ondertussen geld overhoudt voor activiteiten met vrienden en studiegenoten.

Eigen motivatie

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om door te zetten! Vooral de eerste periode kan flink wennen zijn. Studenten hebben nu eenmaal meer vrijheid dan tijdens de periode op de middelbare school, nu wordt er een beroep gedaan op je eigen motivatie, houd dat dus voor ogen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.