Binnen anderhalf jaar na afstuderen zit gemiddeld bijna zes procent van de bèta’s met een universitair diploma werkloos thuis, blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier en SEO Economische Onderzoek. De onderlinge verschillen binnen de sector zijn groot. Zo vinden constructeurs, wiskundigen en econometristen in een vloek en een zucht een vaste baan met een goed salaris, in de huidige arbeidsmarkt vrij zeldzaam. Architecten en biologen hebben het daarentegen erg moeilijk.
Bèta-hbo’ers zijn beter af: van hen vindt gemiddeld maar 3,6 procent geen baan binnen anderhalf jaar. Vooral informatici en werktuigbouwkundigen hebben het goed voor elkaar: ze krijgen snel een vast contract en verdienen goed.
Universitair opgeleide alfa’s lijden het meest onder de crisis. Bijna negen procent van historici, archeologen en neerlandici is anderhalf jaar na afstuderen nog steeds druk aan het solliciteren. Omdat leraren relatief snel een baan vinden, is de werkloosheid onder alfa’s uit het hbo een stuk lager.
Het algemene beeld is somber. In de afgelopen tien jaar zaten nog nooit zoveel hoogopgeleide starters zonder werk, de kans op een vast contract is volgens de auteurs 'historisch klein' en de salarissen waren'nooit eerder' zo laag. Begin dit jaar bleek al uit CBS-cijfers dat de jeugdwerkloosheid sinds de crisis uitbrak flink oploopt. Van de hoogopgeleiden ‘tussen de 15 en 25 jaar’ had in februari 12,9 procent geen werk.