Moeilijkheid: ***--
4 personen
Ingrediënten:
Goede klont boter
1 teen knoflook
1 ui of 3 sjalotjes, fijn gesneden
6 stronken witlof
400 gr kruimige aardappelen
100 gr spekblokjes
1liter bouillon (liefst kip)
3 takjes (verse) tijm of een eetlepel gedroogde tijm
1 flesje witbier
100 ml slagroom
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de witlof doormidden en haal de (bittere) kern uit de uiteinden en hak vervolgens de witlof in stukken. Verhit de boter in de pan en fruit de ui en de knoflook hierin kort. Voeg de witlof en de aardappel toe en bak deze ongeveer vijf minuten. Voeg de tijm toe en bak het mengsel nog een minuut of twee. Doe er vervolgens de helft van het witbier en de bouillon bij. Laat de soep ongeveer twintig minuten koken en bak ondertussen de spekjes tot ze stevig (maar niet te krokant) zijn. Verwijder de takjes tijm (als je gedroogde tijm gebruikt; deze kun je laten zitten). En pureer de soep met een staafmixer (als je die niet hebt kun je ook een pureestamper gebruiken, het is niet erg als de soep wat grof blijft). Voeg de slagroom toe en als de soep aan de dikke kant is; voeg meer van het bier toe. Roer ten slotte de spekjes erdoor.
Doe de soep in een kom en serveer met (stok)brood. Garneer met een takje tijm.
Tip: Je kunt de soep nog voller maken door eventueel wat lente-ui of prei toe te voegen. Je kunt ook eventueel de spekblokjes vervangen door hamblokjes.
Drank: Drank en eetcombinaties zijn er in twee soorten: a) ze hebben dezelfde smaak(tonen), waardoor ze mooi in één lijn liggen of b) drank en eten hebben een mooi contrast, waardoor ze elkaar aanvullen. Vandaag gaan we voor de eerste optie; neem een lekker witbiertje, dat past heerlijk bij de witlof. U voelt het alweer aan, gebruik hetzelfde bier als in de soep zit.
Wist je dat? De Belgen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de aardappel in Europa? Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ingrediënt een prominente rol speelt in de Belgische keuken; denk bijvoorbeeld aan de beroemde Vlaamse friet. Witlof (of witloof in Vlaanderen) is ook zo’n ingrediënt dat veelvuldig terugkomt in de Belgische keuken.