De lezer van Fenrir moet zich niet laten misleiden door de ondertitel: 'Een lang weekend in de Ardennen'. Verheug je niet op een verslag van een onbezonnen kampeeravontuur of een driedaagse survival in het bos. Want als Fenrir iets niet is, dan is het een reisverhaal.
Fenrir begint met journalist en wolvenkenner Matthias Crone die een concert van pianiste Edith Waldschade bezoekt. Hij weet dat zij op haar landgoed in de Belgische Ardennen drie wolven houdt in een particulier park. Maar, voordat Matthias haar kan benaderen breekt ze haar tournee af. Een krantenknipsel verklaart waarom. De zus van Edith, Gerda, heeft op het landgoed waar de zussen wonen een bizarre bijeenkomst georganiseerd. Het artikel besluit suggestief: 'Wordt hier een extreem rechtse vrijplaats gevormd?'
Edith heeft genoeg van de feesten van haar zus en keert huiswaarts om orde op zaken te stellen. Maar op het landgoed aangekomen meldt zich Erwin Waldschade die claimt een halfbroer van haar en Gerda te zijn. Hij dist verhalen over hun vader, een bekende germanist, op die Edith niet kan waarderen. Erwin zegt een andere kant van hun vader te kennen, beticht hem zelfs van racisme. Bij Edith slaat de twijfel toe.
Journalist Matthias ontmoet intussen een oude schoolvriend die vertelt dat hem is gevraagd een paar wolven te komen neerschieten in een park in de Ardennen. Samen gaan ze er op af en logeren een lang weekend op het landgoed van Edith Waldschade. Ze maken kennis met Edith, zus Gerda, zwager Egon, dochter Siv en halfbroer Erwin, die elk hun eigen belangen bij het landgoed hebben. De spanningen tussen deze mensen zijn te snijden en escaleren uiteindelijk in een moordaanslag. De enige en zuivere waarheid in dit gecompliceerde familiedrama komt echter niet naar boven. Een ieder heeft, gekleurd door zijn of haar verleden, zo z'n eigen interpretatie van de feiten. Maar niemand kent ze allemaal.
Hella S. Haasse, Fenrir, een lang weekend in de Ardennen, Em. Querido's Uitgeverij, 163 blz., prijs 29,90.