Geknipt uit de bladen

| Redactie

In het Nijmeegse KUNieuws aandacht voor de opmars van computer ondersteund onderwijs. 'Een wezenlijk onderdeel van het onderwijs is het nog niet, maar het hobbykarakter gaat er wel vanaf'. Onder andere de faculteiten beleidswetenschappen en letteren maken gebruik van ondersteunende programmatuur in het curriculum. Bij letteren start volgend jaar een experiment met telewerken, waarbij studenten Spaans vanuit hun woning kunnen communiceren met elkaar en de docent. Beleidswetenschappen start al na de paasvakantie met een dergelijke proef. Het eerstejaarsvak methoden en technieken zal dan geheel via e-mail verlopen. De docent geeft zijn opdrachten via een electronisch werkboek, waarna de studenten de gemaakte opdrachten ook weer via het netwerk bij de docent inleveren. Dit telewerken is echter alleen mogelijk vanuit de computerruimte van de faculteit. Bij de faculteit medicijnen gebruikt men computerprogramma's om te oefenen in het stellen van een diagnose. De belangrijkste voordelen van computer ondersteund onderwijs zijn volgens één van de coördinatoren dat de student stapsgewijs en gestructureerd door de stof worden geloodst en daardoor efficiënter studeren.

College via e-mail

Topmensen uit het bedrijfsleven hebben kritiek geuit op de reorganisatieplannen van de Katholieke Universiteit Nijmegen, zo meldt KUNieuws verder. De plannen van de universiteit dreigen volgens hen te mislukken door het ontbreken van een helder doel, een 'mission statement'. De KUN begint met veranderen op een verkeerd punt, bij de structuur. De consultants voorspellen dat dit alleen maar weerstand en frustraties zal opleveren. De universiteit had volgens hen eerst moeten zorgen voor een cultuuromslag. Bovendien is 'de werkvloer' niet betrokken bij de organisatiewijziging die de universiteit wil doorvoeren, waardoor het inzicht bij de medewerkers ontbreekt waarom die verandering zo noodzakelijk is. Met name de ondersteunende diensten zijn het object van de reorganisatie. ongeveer duizend mensen zijn via herplaatsing door de organisatie geschoven. Op facultair niveau is niet veel veranderd, het belangrijkste doel daar was het bij elkaar brengen van beheer en bestuur. Voorzitter van het college van bestuur, dr. T. Stoelinga, verdedigt de aanpak in KUNieuws. Volgens hem had de universiteit geen andere keus dan te beginnen bij de structuur, omdat een cultuuromslag in de oude organisatie niet mogelijk was: 'De hele vergadercultuur en de wijze van scheiding van beheer en bestuur binnen de universiteit verhinderden een slagvaardige aanpak. De verantwoordelijkheden en bevoegdheden zo laag mogelijk in de organisatie, dat is het uitgangspunt geweest.'

Allochtonen

In het Utrechts Universiteitsblad uitgebreid aandacht voor de positie van allochtonen op de universiteit. Sinds kort heeft de Utrechtse universiteit een allochtonenbeleid. Want terwijl één op de acht inwoners van de stad Utrecht van buitenlandse afkomst is, maakt het personeel van de universiteit, op hetschoonmaakpersoneel na, nog steeds een zeer blanke indruk. Ook onder studenten zijn allochtonen onevenredig slecht vertegenwoordigd. Aan het woord komen een administratief medewerkster die op een tijdelijke werkervaringsplaats bij de universiteit zit, een tijdelijke bedrijfskundig projectmedewerker, een aantal allochtone studenten en een onderzoeker die binnenkort promoveert op een proefschrift over de positie van Surinaamse dienstplichtigen in het Nederlandse leger.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.