Ruben Joosse wint ingenieursprijs

| Redactie

Psychologiestudent Ruben Joosse heeft donderdag de Hugo Münsterberg Engineering Award gewonnen. Joosse ontwikkelde voor zijn masterscriptie een tool die hulpverleners ondersteunt bij preventie van kindermishandeling.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Joosse ontving de prijs voor het beste ontwerpgerichte onderzoek uit handen van GW-decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee. Hij liet de andere genomineerden Anneloes Post en Ilona Hein achter zich.

De applicatie van Joosse helpt professionals in het opvolgen van de richtlijn voor Jeugd Gezondheidszorg verpleegkundigen en artsen: de JGZ-Richtlijn Secundaire Preventie Kindermishandeling. Hulpverleners maken niet altijd voldoende gebruik van aandachtsfunctionarissen. Dat zijn experts op het gebied van kindermishandeling die collega’s kunnen ondersteunen in het beslissingsproces. Gekozen werd voor een instrument dat elke stap in het beslissingsproces ondersteunt. Prototypes zijn ontworpen en getest om als basis te dienen voor de uitwerking in een technologische oplossing. Inmiddels wordt het instrument verder ontwikkeld door softwareontwikkelaars. Volgens de driekoppige jury liet Joosse goed zien dat zijn product inderdaad problemen oplost.

Hugo Münsterberg Engineering Award
De prijs is vernoemd naar Hugo Münsterberg, een Duits-Amerikaanse psycholoog die een eeuw geleden toegepaste psychologie al als een technische wetenschap beschouwde en een toegepaste aanpak voorstelde. Emeritus-hoogleraar Jules Pieters van Toegepaste Psychologie stelde de prijs vorig jaar in, via de stichting DoCenterom aandacht te vragen voor ontwerpen binnen de opleidingen Psychologie, Communicatiewetenschap en Onderwijskunde.
Joosse ontving een zeefdruk gemaakt door Pieter Frank de Jong en een geldbedrag van 750 euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.