Welke Twentse huisbazen in de race waren voor de prijs, willen de SP-jongeren niet zeggen. Volgens Lieke Smits, voorzitter van de jongerenorganisatie, zou dan eerst iedere huisbaas goed onderzocht moeten worden.
Dat is ook gedaan met bijvoorbeeld Jan Lubbers, de Groningse huisjesmelker van het jaar. In één van zijn panden lekte een cv-ketel levensgevaarlijke koolmonoxide. Toen de koolmonoxidemeter in het huis afging, beweerde Lubbers dat die kapot was en weigerde hij de ketel te repareren. Pas toen een van de ouders naar de gemeente stapte is het probleem opgelost, laat een inspecteur van de gemeente weten.
In totaal kwamen er ruim tweehonderd klachten uit twintig verschillende steden binnen. Met name in steden met een grote studentenwoningnood wordt veel geklaagd over huisjesmelkers. ‘Daar krijgen huisjesmelkers de kans om te zeggen: ‘voor jou tien anderen’,’ zegt Smits.
De meeste klachten gaan volgens Smits om te hoge huren en achterstallig onderhoud, maar wordt er ook opvallend vaak geklaagd over intimidatie. ‘In Enschede is dat niet anders dan in de rest van het land.’
Het aantal nominaties zegt lang niet alles, vindt ze. ‘Veel huurders durven zich niet publiekelijk uit te spreken over hun huisbaas. Ze klagen wel, maar doen dat liever niet in de media, omdat ze toch van die huisbaas afhankelijk zijn.’