Studenten zouden dus de hand in eigen boezem moeten steken, al geldt dat volgens de vakbond ook voor hogescholen en universiteiten. De inzagemomenten zijn voor verbetering vatbaar. Student krijgen er nu te weinig feedback.
Andere klachten
Over de toetsen zelf zijn studenten in het algemeen tevreden, blijkt uit de enquête onder 363 respondenten. Masterstudenten nog iets meer dan bachelorstudenten. Wel hebben ze kritiek op het gebruik van multiplechoicetoetsen, die ze ‘on-academisch’ noemen.
De studentenvakbond snapt die kritiek wel. ‘Een meerkeuzetoets lijkt soms meer een toets begrijpend lezen’, stelt voorzitter Jorien Janssen. ‘Zelfs als je niet leert is het mogelijk om een voldoende te halen.’ Omgekeerd zouden de vragen en antwoorden soms zo vreemd zijn geformuleerd dat je ook op een onvoldoende kunt uitkomen, terwijl je de stof beheerst.
Verder doen docenten wel eens langer over het nakijken dan in het onderwijs- en examenreglement is afgesproken. Bovendien gebruiken ze soms dezelfde toetsen als in eerdere jaren, waardoor het volgens de LSVb ‘onterecht wel heel makkelijk wordt om een goed cijfer te halen’.