Inspectie kritisch over toegankelijkheid

De druk op universiteiten neemt toe: het niveau moet omhoog, de uitval omlaag en studenten moeten sneller hun diploma halen. De onderwijsinspectie vreest dat zwakkere studenten daardoor minder welkom zijn, bleek vanochtend uit het gepubliceerde Onderwijsverslag.

Universiteiten en hogescholen moeten aan allerlei eisen voldoen, die ‘ogenschijnlijk moeilijk verenigbaar’ zijn, schrijft de Onderwijsinspectie. Het zou voor hen het makkelijkst zijn om alleen goede studenten aan te nemen.

Steeds meer opleidingen maken daarom gebruik van selectie aan de poort en een streng bindend studieadvies. Studenten klagen bovendien meer dan voorheen over opleidingen die de afstudeereisen en regels tussentijd aanscherpen, hoewel slechts twee klachten uiteindelijk leidden tot een inspectie-onderzoek.

Met alle eisen die het hoger onderwijs op zijn bordje krijgt, is de inspectie blij dat de interne controle op de kwaliteit van het onderwijs steeds beter is. Al blijft het volgens de inspectie moeilijk om de eigen kwaliteit te bewaken. Dat blijkt: slechts 17 van de 30 aanvragen voor een instellingstoets (waaronder die van de UT) zijn direct positief beoordeeld door onderwijskeurmeester NVAO.

Studentenorganisaties

Studenten, verenigd in het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), grijpen het rapport aan hun beklag te doen over de steeds hoge prestatie-eisen.

Ruud Nauts, voorzitter van ISO: ‘De toegankelijkheid van het onderwijs is onherroepelijk in het geding. Hogere eisen worden gesteld, zonder dat de kwaliteit van het aanbod en de begeleiding voldoende verbeteren. Een student gaat studeren om zich te ontwikkelen, deze kans moet hij wel krijgen.

De LSVb sluit zich daar bij monde van vicevoorzitter Eduard Schmidt bij aan: ‘Het is belangrijk dat iedereen met het talent en de motivatie hoger onderwijs kan volgen. Nu komt dit in gevaar. In Nederland vindt al op 12-jarige leeftijd selectie plaats. Als een student later alsnog naar een hoger onderwijsniveau wil, zijn goede doorstroommogelijkheden binnen het hoger onderwijs onmisbaar.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.