Studenten die zich te laat inschrijven voor een toets, moesten tot voor kort vaak betalen om alsnog te mogen meedoen. Dat waren soms hoge bedragen: begin vorig jaar ontstond ophef over een Leidse studente die 225 euro moest neerleggen omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal toetsen.
Zulke tentamenboetes mochten onderwijsinstellingen formeel niet opleggen. De Onderwijsinspectie liet weten dat hogescholen en universiteiten geen extra kosten mogen vragen bovenop het collegegeld. Wel mochten ze late inschrijvers uitsluiten van de toets. Ook daar waren studenten niet blij mee: de meesten betalen liever een paar tientjes om alsnog mee te mogen doen, dan dat ze studievertraging oplopen.
Dus hebben studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU onder leiding van minister Bussemaker een compromis gesloten.
Opleidingen mogen maximaal twintig euro vragen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer en aan instellingen. Daarvoor moet de Wet op het Hoger Onderwijs worden gewijzigd, maar instellingen hoeven zich tot dan geen zorgen te maken. Alle betrokkenen 'achten actieve handhaving' van de wet 'niet opportuun'.
Compromis
In oktober vorig jaar liet minister Bussemaker al weten dat er een compromis in de maak was. In de tussentijd wilde ze instellingen liever niet op de huid zitten. 'Als een meerderheid van de Kamer wil dat ik instellingen tot de orde roep, zal ik dat doen', zei Bussemaker toen in de Tweede Kamer. Dat was niet het geval.
Het liefst hadden studentenorganisaties gewild dat studenten zich automatisch aanmelden voor het tentamen als ze zich inschrijven voor een vak. 'Met een gecombineerde inschrijving voorkom je onduidelijkheid', aldus ISO-voorzitter Rosanne Broekhuizen.
In de brief aan instellingen zet de minister verder uiteen welke extra kosten nu wel en niet geoorloofd zijn. Voor scriptiebegeleiding, studievoorlichting en computerfaciliteiten mag bijvoorbeeld geen extra geld gevraagd worden, voor sportfaciliteiten wel – tenzij die essentieel zijn voor de betreffende opleiding. Excursies? Mag, maar er moet een kosteloos alternatief zijn.
Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van boeken, laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen, maar hoe ze daar aan komen mogen ze zelf weten. Zo mag een opleiding studenten niet dwingen om een laboratoriumjas te kopen van de instelling.