De helft van de buitenlanders studeert in het hbo, de andere helft in het wetenschappelijk onderwijs, meldt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Vijf jaar geleden waren er nog maar 47 duizend buitenlandse studenten in Nederland.
Tiende plaats UT
Buitenlanders komen hier vooral voor economische studies, maar ook gedrag & maatschappij en techniek zijn populair. Op enige afstand volgen andere sectoren als taal & cultuur, landbouw en gezondheidszorg.
Van alle ho-instellingen heeft de Gerrit Rietveld Academie het hoogste aandeel buitenlandse studenten: 62 procent. De eerste universiteit in de lijst is Maastricht met 47 procent buitenlanders. De UT staat op een derde plaats (tiende van alle instellingen) met 19,6 procent, vlak achter Wageningen.
Stijgende lijn
In het hbo was de groei nooit erg sterk. Buitenlanders vormden in 2009/2010 slechts 6,3 procent van alle hbo-studenten. Dat groeide in de tussenliggende jaren tot 6,8 procent en is nu weer gedaald naar 6,5 procent: één op de vijftien hbo’ers.
Maar bij de universiteiten is er nog steeds een stijgende lijn. Van ruim negen procent buitenlandse studenten in 2009/2010 naar ruim dertien procent in het vorige studiejaar: twee op de vijftien universitaire studenten.
Duitsland
Ruim een derde van alle buitenlandse studenten komt uit Duitsland: zo’n 23 duizend. Op ruime afstand volgen China en België met ruim vierduizend en bijna drieduizend studenten.
Sinds de verhoging van het Britse collegegeld verdubbelde het aantal studenten uit het Verenigd Koninkrijk naar ruim 2.200. Ook het aantal Griekse en Italiaanse studenten groeide flink sinds 2012, beide naar ruim 2.100.
Dit gaat allemaal om studenten die hier een volledige opleiding komen volgen. Er zijn natuurlijk ook studenten die hier alleen wat studiepunten komen halen, bijvoorbeeld gedurende één semester. Daar zijn minder harde cijfers over. EP-Nuffic schat dat er zo’n 25 duizend buitenlanders voor een deel van hun studie hierheen komen.