Oud-studenten die naar het buitenland verhuizen zijn vaak moeilijk te traceren door DUO. Sinds 2012 werkt een speciaal team van DUO aan het opsporen van wanbetalers. Zij schakelen buitenlandse incassobureaus in, houden Facebook en Twitter in de gaten en zetten paspoorten in een signaleringssysteem. Dat laatste kan alleen als de oud-student een Nederlands paspoort heeft, wat overigens meestal zo is.
Die aanpak werkt steeds beter, schrijft Bussemaker in antwoord op Kamervragen van de SP. Inmiddels zijn de adressen van ongeveer 25 duizend oud-studenten achterhaald. Vijfduizend zijn er nog zoek. In 2013 werd al 3,2 miljoen euro extra binnen gehengeld, vorig jaar 8,2 miljoen en in 2015 wordt dat zelfs meer dan twaalf miljoen euro.
Een op vijf wanbetaler
De SP stelde de vragen naar aanleiding van het bericht dat een vijfde van de oud-studenten wanbetaler is. Bussemaker benadrukt dat dit niet anders is dan vroeger en dat de meesten een achterstand van minder dan duizend euro hebben. Veertien procent loopt meer dan vijfduizend euro achter op schema.
Anders dan de SP verwacht ze niet dat de invoering van het leenstelsel tot meer wanbetaling zal leiden. Oud-studenten betalen pas vanaf een hoger inkomen terug, mogen er langer over doen en hoeven nooit meer dan vier procent van hun inkomen boven het wettelijk minimumloon af te dragen.