Gezelligheid tijdens integratieontbijt

| Sieme de Wolf

Schoonmaakbedrijf Asito deed dit jaar mee aan het landelijke ‘integratieontbijt’. Donderdagochtend brachten de collega's veel zelfgemaakte gerechten mee. ‘Je leert elkaar kennen op een andere manier.’

In het theatercafé in de Vrijhof ruikt het naar verse broodjes, soepen andere zelfgemaakte multiculturele gerechten. De Asito-werknemers en hun gasten schuiven bij elkaar aan tafel. Ze doen zich tegoed aan alles wat ‘van huis’ is meegenomen en leren elkaar en hun achtergronden beter kennen: de doelstelling van het integratiediner.

Bladerdeeg met Turkse kaas

Nese, schoonmaakmedewerkster in de Horst, heeft simit gemaakt, Turks brood. Ze vindt het leuk dat Asito dit initiatief neemt. Haar collega Zelina zit bij haar aan tafel. Ze heeft burek van huis meegenomen, een quiche van bladerdeeg gevuld met Turkse kaas. Ook zij vindt het integratiediner een geslaagde actie. 'Het is heel goed dat je eens met mensen van een andere nationaliteit samen eet en aan tafel zit.’

Robin Brughuis, voorman van Asito, heeft een aantal medewerkers naar dit diner meegenomen. ‘Er was zeker animo voor. Velen waren afwachtend, maar toen er meer collega’s zich aanmeldden, kwam het op gang. Het is een goede opkomst.’ Voor hem ligt een bekruimeld maar leeg bord. ‘Ik had een Turks gerecht. Erg lekker. Ik weet niet hoe het eten allemaal heet, maar door zo’n gezamenlijk ontbijtje leer je elkaar op een andere manier kennen.’

Thaise specialiteiten

Chamnong Sopkhunthod, schoonmaakmedewerkster, nam Thaise loempia's mee. Ook zij vond het een goede actie. 'Leuk om andere mensen te spreken,' zegt ze terwijl ze de lege schaal weer meeneemt. 'Mensen vonden de loempia's gelukkig lekker. Dit gerecht maken we in Thailand voor gasten, maar eten we ook tussendoor. Voor veel of weinig personen, maar eet ze snel op, want warm zijn ze het lekkerst!'

Meer informatie over het integratiediner? Zie http://nationaalintegratiediner.nl/

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.