Leijten noemt het een ‘hele eer’ dat zijn onderzoeksvoorstel in zo’n competitief veld is gehonoreerd. Hij gaat het geld gebruiken om verder onderzoek te doen op het gebied van tissue engineering, oftewel het maken van natuurlijke, levende weefselimplantaten om verouderd, beschadigd of verziekt weefsel te vervangen.
Lunchpakketje voor cellen
Dat is een flinke uitdaging, stelt de onderzoeker van de Developmental BioEngineering-vakgroep. ‘Bij muizen en ratten lukt dit al goed, maar bij mensen nog niet. Hoe groter het object, hoe moeilijker het is om bijvoorbeeld zuurstof, suikers en andere metabolieten toe te blijven voegen. Ja, we kunnen levende weefsels kweken die groot genoeg zijn voor de behandeling van mensen, maar wanneer ze in het lichaam worden geplaatst gaan binnen een paar dagen dood door hun grote afmetingen.’
Leijtens oplossing? Hij noemt het een ‘lunchpakketje voor cellen’. ‘Ik wil met behulp van microtechnologie ervoor zorgen dat de cellen van een weefselimplantaat genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen om het plaatsen in een menselijk lichaam op korte termijn te laten overleven’, legt de onderzoeker uit. ‘Daarnaast gaan we ook complexe bloedvatensystemen in de levende implantaten printen, zodat het lichaamseigen bloed voor langetermijnoverleving zal zorgen.’
Filatova richt zich met haar onderzoek op schade door klimaatverandering en hoe de samenleving daarop reageert op basis van economische theorieën. Zij kan evenals Leijten de komende vijf jaar aan de slag met haar onderzoek.
Recordaantal beurzen naar vrouwen
Nederland ontving dit jaar 35 Europese onderzoeksbeurzen voor jonge wetenschappers. Alleen grote landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk sleepten er meer in de wacht. Er ging een recordaantal beurzen naar vrouwen: veertig procent. Dat is meer dan ooit in de geschiedenis van de ERC.
De starting grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks verdeelt, zijn bedoeld voor jonge wetenschappers met twee tot zeven jaar onderzoekservaring na hun promotie. In totaal werden er deze ronde ruim drieduizend voorstellen ingediend en 406 gehonoreerd (dertien procent). Totale waarde: 605 miljoen euro, 120 miljoen meer dan in 2016.
UvA meeste beurzen
In Nederland ontvingen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam opnieuw de meeste beurzen: zes, tegen zeven vorig jaar. Ook de Rijksuniversiteit Groningen doet het goed met 5 starting grants. De Universiteit Utrecht telde vorig jaar nog vier laureaten, en nu niet één.
Opvallend is het grote aantal beurzen voor het Verenigd Koninkrijk. Het eindigt weer ruim boven Duitsland, dat het landenklassement vorig jaar aanvoerde.