Jeroen Leijten, onderzoeker in de groep Developmental BioEngineering van het TechMed Centre, gaat een slimme biologische inkt ontwikkelen, die op eenvoudige manier belangrijke weefselstructuren kan namaken. Dat is belangrijk, want in het laboratorium gemaakte organen zouden versleten organen van patiënten kunnen genezen of vervangen. Het namaken van de complexe structuren die weefsels hun functie geven, is nog een onopgeloste uitdaging. Leijten won eerder al een Veni-beurs en een ERC Starting Grant.
Johannes Schmidt-Hieber, hoogleraar Statistiek, gaat deep learning wiskundig analyseren. Dat is een eerste stap richting een analyse van de statistische eigenschappen van kunstmatige neurale netwerken met meerdere tussenlagen. Zijn voorstel kreeg de naam ‘Wat is er zo bijzonder aan deep learning?’. Want ondanks de recente indrukwekkende resultaten is het nog steeds onduidelijk waarom deze methode vaak zo goed werkt.
Onderzoekfinancier NWO kent ieder jaar de Vidi-beurzen toe. Deze ronde ging de subsidie naar 85 ervaren onderzoekers. In totaal dienden 443 onderzoekers een voorstel in, het honoreringspercentage is daarmee negentien procent.