Hoger onderwijs wil proeftuin zijn voor sneltests

Met sneltests en crowd control is er in coronatijd misschien meer onderwijs op de campus mogelijk, denken universiteiten en hogescholen. Ze willen graag experimenten opstarten.

Vier universiteiten (Vrije Universiteit, TU Eindhoven, TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen) en de Hanzehogeschool Groningen bieden zich aan als proeftuin voor allerlei pilots. Dat laten ze weten in reactie op voorstellen van D66 en GroenLinks.

Die partijen willen zoeken naar meer mogelijkheden voor onderwijs in de coronacrisis. Ze dienen vandaag een motie in tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelen rond het coronavirus.

Eat, sleep, zoom, repeat

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66: ‘Het leven van een miljoen studenten is nu bijna elke dag hetzelfde: eat, sleep, zoom, repeat.’ Misschien is er langzamerhand weer iets meer mogelijk, denken hij en zijn collega van GroenLinks.

De universiteiten hebben er wel oren naar. In Groningen zouden in de tentamenperiode van januari vijfduizend studenten getest kunnen worden, als de overheid daar hulp bij biedt. Nog eens duizend studenten en medewerkers zouden dagelijks een zelftest kunnen doen ‘zodra deze tests beschikbaar zijn’.

Bij de TU Delft werken ze aan sensoren die de drukte op de campus registreren. Misschien kan het systeem de drukte ook voorspellen. Dan kan de universiteit waarschuwingen verspreiden als er te veel mensen bijeen komen.

Feestdagen

Gisteravond lieten premier Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten dat het virus nog lang niet onder controle is. De feestdagen brengen we in kleine kring door, was de boodschap. Er geldt nog steeds een gedeeltelijke lockdown.

De hoop van het kabinet lijkt vooral op de nieuwe vaccins gevestigd. Als alles meezit, kunnen de eerste mensen in januari een prik krijgen. Wel is de eerste tegenvaller al gekomen: er worden minder vaccins geleverd dan verwacht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.