Net als vier jaar geleden lukte het de Twentsche Courant Tubantia en de UT opnieuw om elf lijsttrekkers naar Twente te halen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Destijds leverden die gesprekken volle tribunes op, maar door de coronarestricties zit dat er dit jaar niet in. Zo ook niet gisteravond, toen Klaver aan presentatoren Sander Schimmelpenninck en Martha Riemsma vertelde over zijn plannen voor het land. Althans, helemaal afwezig was het publiek ook niet.
peiling
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen peilt U-Today de politieke voorkeuren van studenten en medewerkers van de Universiteit Twente. Wat stem jij bij deze verkiezingen? Vul deze korte enquête in.
Mede door UTlive konden liefhebbers virtueel aanwezig zijn. UTlive is een techniek die het mogelijk maakt om een evenement online te runnen, waarbij alle facetten samenkomen in één systeem. Doorgaans is het niet mogelijk om zoveel opnames tegelijkertijd te laten lopen, maar tijdens de debatten kan iedereen in hetzelfde systeem deelnemen, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. De techniek is ontwikkeld op de UT en heeft zelfs indruk gemaakt op e-commercebedrijf Amazon, dat ook gebruik maakt van de techniek.
Inbreken
Klaver en de presentatoren zaten maandagavond niet alleen in de zaal. Op de wand stonden de virtuele toeschouwers levensgroot afgebeeld. Tussen het gesprek door konden lezers van de Tubantia en studenten van de UT inbreken om Klaver vragen te stellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld over windmolens, volle klassen en kernenergie. De websites van de UT en van de Tubantia zonden alles via een live-stream uit.
‘Het streven was om het hele debat zo interactief mogelijk te maken. Met de opstelling die er nu staat verwachten we daar het maximale uit te halen’, vertelde Lucien Nijland van het UT Medialab, enkele minuten voor aanvang van het eerste van de elf gesprekken.
Gezonde spanning
De vernieuwde situatie maakt dat de techniek nog belangrijker is dan de editie van vier jaar geleden. Ook zijn er volgens Nijland meer mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Nerveus was hij vlak voor aanvang van de aftrap niet. ‘Noem het gezonde spanning. We hebben nu al een jaar ervaring met UTlive, omdat het in verschillende evenementen is gebruikt. We vertrouwen erop dat de techniek stabiel is.’
De techniek waar Nijland op doelde wordt ook gebruikt bij de Online Open Days, de Hannover Messe Challenge en meer toekomstige evenementen. Het zorgde er maandagavond voor dat het geheel meer weg had van een televisie-uitzending, dan van een politieke bijeenkomst. In Waaier 1 interviewde het presentatieduo politicus Klaver, terwijl de regie in Waaier 2 schakelde tussen alle schermen en camera’s. Als een toeschouwer een vraag wilde stellen, verscheen hij of zij in no time op het scherm achter de tafel. In Waaier 3 volgden de enkele fysiek aanwezige mensen het gesprek op een scherm. De uitzending begon enkele minuten later dan gepland, maar dankzij de techniek verliep alles vervolgens vlekkeloos.
schema
3 maart Sigrid Kaag (D66) 11.30 uur
3 maart Mark Rutte (VVD) 16.00 uur
4 maart Kees van der Staaij (SGP) 12.30 uur
5 maart Gert-Jan Segers (ChristenUnie) 12.30 uur
5 maart Lilianne Ploumen (PvdA) 17.00 uur
8 maart Thierry Baudet (FvD) 14.30 uur
9 maart Laurens Dassen (Volt) 11.00 uur
10 maart Liane den Haan (50Plus) 11.30 uur
11 maart Esther Ouwehand (PvdD) 10.45 uur
12 maart Wopke Hoekstra (CDA) 10.45 uur
Desondanks was de entourage niet te vergelijken met de editie van vier jaar terug. Zo betrad Jesse Klaver een uitgestorven plein voor het Waaier-gebouw en heerste er binnen een desolate sfeer, terwijl juist daar de politieke leiders de komende dagen gaan vertellen welke kant zij met het land op willen. Deze uitvoering liet in ieder geval zien dat interactie zo ver als het kan mogelijk is. Op dezelfde manier hoopt de organisatie de komende tien gesprekken ook in goede banen te leiden.