Onderwijsinspectie oordeelt: diploma’s master Public Management ongeldig

| Rense Kuipers

Volgens de Onderwijsinspectie verleende de UT onterecht masterdiploma’s vanuit de deeltijdopleiding Public Management. Daardoor worden tientallen verleende diploma’s ongeldig verklaard. Het college van bestuur van de UT is het ‘pertinent oneens’ met de conclusie van de Inspectie. Of de universiteit in beroep gaat tegen de uitspraak, is nog niet duidelijk.

De Onderwijsinspectie concludeert in haar deze week verschenen rapport dat de UT handelde in strijd met artikel 15.7 van de Wet op het Hoger Onderwijs. In het specifieke geval van de master Public Management ging het om ‘niet gerechtigde verlening van graden en titels’. De UT sorteerde de afgelopen weken al voor op een negatief oordeel.

Vestigingslocatie

De universiteit liet deze zogeheten ‘executive deeltijdopleiding’ Public Management accrediteren door de European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA). Maar, zo schrijft de Onderwijsinspectie: ‘Het verlenen van graden in Nederland is verboden, tenzij de instelling of aanbieder daartoe bevoegd is op basis van een accreditatie door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO, red.), dan wel op basis van een buitenlandse wettelijke regeling’.

Twistpunt is de vestigingslocatie van de EAPAA. Die bevindt zich volgens de Onderwijsinspectie in Nederland en werd in 1999 als Nederlandse rechtspersoon statutair opgericht in Enschede ‘en is daar tot op heden gevestigd’. ‘De Nederlandse wet erkent alleen de NVAO als Nederlands accreditatieorgaan’, schrijft de Inspectie in het rapport. ‘Het is dus niet toegestaan dat graden worden verleend op basis van een accreditatie die is afgegeven door een Nederlandse accreditatieorganisatie anders dan de NVAO.’

‘Pertinent oneens met conclusie’

Rector Tom Veldkamp laat in een zienswijze op het rapport weten het daar niet mee eens te zijn. ‘De UT heeft onder meer aangedragen dat het bestuur en het accreditatiepanel van EAPAA enkel uit buitenlandse functionarissen en hoogleraren bestaat, de voertaal van EAPAA niet Nederlands is, de inrichting, werkwijze en statuten van EAPAA laten zien dat de EAPAA internationaal opereert en internationaal is, de accreditatiestandaarden van EAPAA zijn op EAPAA-conferenties buiten Nederland vastgesteld, en dat de accreditatiebesluiten voor alle Nederlandse programma’s zijn genomen in het buitenland’, aldus de rector.

‘De UT is het pertinent oneens met de conclusie van de Inspectie’, zijn de scherpe bewoordingen van Veldkamp. ‘De Inspectie had zorgvuldig moeten kijken naar aard, doel, samenstelling en werkwijze van de EAPAA, zoals vastgelegd in haar statuten en overige regelingen, en hoe de EAPAA zich feitelijk manifesteert.’ En het college van bestuur meent ‘dat de Inspectie de UT niet had mogen confronteren met een zeer kwetsbaar oordeel op basis van een uiterst kwestieuze interpretatie van kennelijk onduidelijke wetgeving’.

Aanvraag NVAO-accreditatie

Hoewel de Onderwijsinspectie de kwaliteit en de inhoud van de opleiding niet ter discussie stelt, is het oordeel wel dat iedereen die na 1 maart 2018 een Public Management-diploma heeft ontvangen de mastertitel niet meer mag dragen. Het gaat in totaal om zo’n honderd (oud-)studenten, waarvan er momenteel nog veertig de opleiding volgen.

De UT wil studenten en alumni in staat stellen om alsnog een geldige mastergraad te halen, door ze in te laten stromen in een nieuw te accrediteren opleiding. Daarvoor diende de UT onlangs een aanvraag in bij de NVAO. In de komende maanden moet duidelijk worden of daar groen licht voor komt.

Hoewel het college van bestuur het mordicus oneens is met de conclusies van de Onderwijsinspectie, is het nog onduidelijk of de UT in beroep gaat tegen de uitspraak. ‘We hebben op dit moment niet besloten om wel een beroepsmogelijkheid te benutten’, laat woordvoerder Laurens van der Velde weten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.