Aanvankelijk leek er weinig aan de hand bij de niet-bekostigde deeltijdmaster public management van de Universiteit Twente en de master public administration van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag.
De instellingen kregen in 2021 en 2022 bericht van de inspectie. Ze moesten op hun website duidelijk aangeven dat ze buitenlandse mastergraden verleenden en geen Nederlandse. De opleidingen waren namelijk niet goedgekeurd door accreditatieorganisatie NVAO, maar alleen door de European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA). Daarmee leek de zaak afgedaan.
Toch niet goed
Korte tijd later ontdekte de inspectie echter dat de internationaal opererende EAPAA officieel in Enschede gevestigd is. Conclusie: de accreditatie van de beide opleidingen is feitelijk gedaan door een Nederlandse accreditatieorganisatie.
Daarmee vielen de opleidingen tussen wal en schip. De instellingen verzorgden geen buitenlandse masteropleidingen die internationaal geaccrediteerd waren, maar ook geen erkende Nederlandse, want dat vereist dat de NVAO ze accrediteert.
In Twente zijn daarom volgens de inspectie ten minste 59 onterechte mastergraden verleend en in Den Haag zeker 45. Bij beide opleidingen stonden bovendien enkele tientallen studenten ingeschreven die nog geen diploma hebben ontvangen.
Boos
De instellingen zijn boos op de inspectie. De Universiteit Twente is het 'pertinent oneens' met de conclusie van de inspectie, meldde UToday. Intussen wil ze studenten en alumni in staat stellen om alsnog een geldige mastergraad te halen bij een nieuw te accrediteren opleiding. Daarvoor diende de universiteit onlangs een aanvraag in bij de NVAO. In de komende maanden moet duidelijk worden of daar groen licht voor komt.
De EAPAA heeft nog een kleine dertig andere Nederlandse opleidingen geaccrediteerd, maar daarvan zijn de meeste ook goedgekeurd door de NVAO. Desgevraagd zegt de inspectie geen aanwijzingen te hebben dat er nog andere instellingen in overtreding zijn.