Download
Download de app

U-Today

Free - in store

x

Nibud: minder ouders steunen hun studerende kinderen

De basisbeurs heeft het geldleven van studenten vergemakkelijkt, ziet het Nibud. Ouders trekken daar wel hun consequenties uit: ze betalen minder vaak mee aan de studie van hun kinderen.

De situatie van hbo- en wo-studenten is de afgelopen drie jaar iets verbeterd, ziet het Nibud. Minder studenten hebben betalingsachterstanden en ze lenen ook minder vaak bij DUO of bij hun ouders.

Wel hebben ze vaak een bijbaan om hun basisbeurs mee aan te vullen. Negentig procent van de studenten werkt of heeft een betaalde stage. Gemiddeld verdienen ze daar zo’n 560 euro per maand mee.

Ouders

Nu de basisbeurs weer is ingevoerd, stoppen tegelijkertijd veel ouders met de financiële bijdrage aan hun kroost. In 2021 betaalde zeventig procent structureel mee aan het levensonderhoud, nu is dat vijftig procent.

Toch zeggen zes op de tien studenten tegen het Nibud ‘makkelijk’ te kunnen rondkomen. Dat is een paar procent beter dan drie jaar geleden. Voor één op de tien is het juist ‘heel moeilijk’ om de eindjes aan elkaar te knopen. Het leven is de afgelopen jaren duurder geworden, zeggen deze studenten.

Huur

Uitwonende studenten zijn veel geld kwijt aan de huur van een kamer of appartement, ziet het Nibud. Gemiddeld kost ze dat zo’n veertig procent van hun inkomen. De stijgende kamerprijzen zullen het er de komende tijd niet makkelijker op maken, waarschuwt de organisatie voor budgetvoorlichting.

Studentenorganisatie ISO wijst erop dat veel uitwonende studenten vorig studiejaar, tijdens het Nibudonderzoek, extra geld kregen vanwege de inflatie. Tot 1 september was hun maandelijkse basisbeurs 164 euro hoger. Nu dat wegvalt, stijgt de financiële onzekerheid onder studenten weer, vreest het ISO.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.