Op de UT zijn alleen nog beurspromovendi welkom boven IND-norm

| Redactie

Beurspromovendi die aan de UT willen werken, zijn vanaf 1 januari alleen nog welkom als die beurs hoger is dan de norm zoals vastgesteld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat zegt de UT te doen ‘vanuit welzijnsperspectief’ voor de beurspromovendi.

Het is volgens de universiteit namelijk niet wenselijk dat de beurspromovendi een te laag inkomen hebben. Daarom wil de UT dat vanaf 1 januari alleen nog nieuwe beurspromovendi toelaten als die beurs hoger is dan de norm vastgesteld door de IND. Dat is momenteel op maandbasis 1613 euro bruto.

Kwetsbare positie

Promovendi-belangenvereniging PNN trok vorig jaar in een rapport al aan de bel over de kwetsbare positie van beurspromovendi. Die groep heeft geen arbeidsovereenkomst met een universiteit, maar ontvangt financiering voor promotieonderzoek via een externe financier – vaak een overheid uit eigen land.

Veel van de zo’n 3800 internationale beurspromovendi kunnen nauwelijks rondkomen in Nederland. Zonder bijbaan of extra steun van hun familie hebben ze moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook omdat veel universiteiten de beurs niet aanvullen – wat ook voor de UT geldt.

Fiscale regeling

De UT hamert naar eigen zeggen al jarenlang op een fiscale regeling om de beurzen aan te vullen. Maar, schrijft college van bestuur-woordvoerder Laurens van der Velde, ‘zonder een regeling daarvoor zijn de fiscale risico’s voor zowel de beurspromovendi als de universiteit te groot’. ‘In de komende periode blijven we samen pleiten voor een fiscale regeling die de mogelijkheid tot een zogeheten top-up-beurs mogelijk maakt.’

Voor de huidige groep beurspromovendi die aan de UT werkzaam is verandert voorlopig niets. Het gaat om een groep van zo’n 160 beurspromovendi, blijkt uit cijfers van het Rathenau Instituut.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.