Pud, universitair docent bij de BIOS lab-on-a-chip-groep (faculteit EEMCS), wil met zijn project ‘ProAct’ onderzoek doen naar de eigenschappen van eiwitten in cellen. Vutukuri, universitair docent bij TNW-vakgroep Nanobiophysics, richt zich op het maken van synthetische actieve materialen.
37 beurzen naar Nederland
De European Research Council (ERC) kent in totaal aan 37 wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen de ‘consolidator grant’ à 2 miljoen euro toe. Alleen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ontvangen er meer.
In totaal verdeelt de ERC in deze ronde 678 miljoen euro aan beursgeld onder ervaren wetenschappers in 25 EU-landen en twintig andere landen die meebetalen aan onderzoeksprogramma Horizon Europe.
Er waren dit jaar 2.313 beursaanvragen waarvan er 328 (14,2 procent) gehonoreerd werden. Duitsland is verreweg het succesvolst met 67 consolidator grants. Met 37 beurzen doet Nederland het bijna net zo goed als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die elk 38 beurzen krijgen.
Met de consolidator grants kunnen de winnaars een eigen onderzoeksteam formeren. De ERC schat dat daarmee zo’n 2.750 postdocs, promovendi en andere medewerkers worden betaald.
Talentverspilling
De ERC had dit jaar 51 miljoen euro meer te verdelen dan in 2023. Raadsvoorzitter Maria Leptin betreurt dat desondanks zoveel uitstekende onderzoekers achter het net vissen. ‘Deze verspilling van talent kan alleen worden voorkomen als Europa meer investeert in fundamenteel onderzoek.’
Zoals het er nu naar uitziet moet het Horizon-programma de komende drie jaar 2,1 miljard euro aan budget inleveren, al is het laatste woord daarover nog niet gezegd.