De Brabantse hbo-instelling volgt de lijn van de Hogeschool Rotterdam, Zuyd Hogeschool, Fontys en de Groningse Hanze. Zij hebben de afgelopen jaren allemaal een meer vrijblijvend studieadvies ingevoerd.
Krimp
Mogelijk speelt mee dat het hbo de komende jaren krimpt en dat instellingen liever geen eerstejaars verliezen. Maar lang niet alle hogescholen maken dezelfde afweging. Onder meer Windesheim, Inholland, de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool hebben nog een bsa, al dan niet voor alle opleidingen.
Avans geeft eerstejaars nog wel een studieadvies, zoals de wet voorschrijft, maar dat zal niet meer bindend zijn. Studenten die echt heel weinig punten halen kunnen het eerste jaar opnieuw doen en hoeven dus niet naar een andere hogeschool. Wie vlak onder de grens van 45 punten zit kan straks aan het tweede jaar beginnen en volgt een inhaalprogramma.
Het college van bestuur van Avans hoopt dat een ‘doorstroomnorm’ de motivatie en het welzijn van studenten bevordert. Met een bsa voelt de opleiding soms 'meer als een verplichting', zegt het CvB tegen Punt, het hogeschoolblad van Avans.
Niet versoepeld
Voorstanders zien het bsa als een belangrijke stok achter de deur tegen studievertraging, maar critici wijzen op de oplopende prestatiedruk bij studenten. De afgelopen jaren hebben meerdere ministers de wens geuit om het bsa te versoepelen. Dat is echter nooit in wetgeving omgezet. Ook Robbert Dijkgraaf, de vorige onderwijsminister, stak veel tijd in dit dossier.
Als Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie toonde Eppo Bruins zich vijf jaar geleden nog kritisch over de prestatiedruk en excellentiedrang onder studenten. Maar als minister van Onderwijs kan hij niet veel doen aan het bsa: in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat 'het bindend studieadvies voor het hbo en wo niet wordt versoepeld'. Het kabinet gaat instellingen dus niet verplichten om hun bsa te verzachten. Maar het mág wel. Uiteindelijk gaan universiteiten en hogescholen daar zelf over.