News

Netwerkproblemen frustreren Nederlandse podiumplek tijdens robotwedstrijd

Het Nederlandse team i-Botics eindigde afgelopen weekend op een vijfde plek tijdens de ANA Avatar XPRIZE, een prestigieuze wedstrijd op het gebied van avatar-technologie in Los Angeles. Voor teamlid en UT-hoogleraar Stefano Stramigioli was het een geweldige én frustrerende ervaring. ‘We hadden minstens tweede moeten worden.’

News
Verslag Studium Generale-lezing over slaap en gezondheid

‘Slaap repareert wat we overdag kapotmaken’

Goede slaap: het zijn twee woorden die voor de gemiddelde student confronterend kunnen overkomen. Dat een grotendeels niet-studerend publiek dinsdagavond naar de Studium Generale-lezing van epidemioloog Raymond Noordam kwam, leek die stelling te bevestigen. Hij sprak met passie en academische ondertoon over de samenstelling van slaap en de verrassende relatie met verschillende ziektes. ‘Slaap heeft een fundamentele rol in ons bestaan.’

News

Op de fiets bezorgd: petitie tegen rente op studieschuld

Tientallen studenten fietsten maandag door de binnenstad van Den Haag om te protesteren tegen de stijgende rente op studieschulden. Bij de Tweede Kamer riepen ze slogans en overhandigden ze een petitie.

News

Studentenkroeg ’t Gat in de Markt weer open

Na een wekenlange sluiting door problemen met waterpompen is Studentenkroeg ’t Gat in de Markt weer geopend. Studentenvereniging Audentis, die de kroeg van oudsher in beheer heeft, is blij met de heropening.

News

Wetenschappers sinds pandemie vaker in schijnwerpers

Sinds de coronapandemie is de rol van wetenschappers veranderd. Ondanks online pesterijen nemen ze vaker deel aan het publieke debat om foutieve informatie te bestrijden, blijkt uit een wereldwijde, maar kleine steekproef.

News

‘Uit de hand gelopen interesse’ leidt tot publicatie voor UT-studente

Uit ‘coronaverveling’ vroeg UT-student Ellen Kiens (25) in 2020 aan docente Sissi de Beer of ze het vak Polymer Physics mocht volgen. Dat resulteerde afgelopen vrijdag in een publicatie in het toonaangevende tijdschrift Langmuir. Een prestatie waar weinig studenten over mee kunnen praten.

News

Dijkgraaf: 'In een harnas beweeg je minder vrij'

In het bijzijn van enkele bedreigde wetenschappers en minister Dijkgraaf van OCW is maandag het platform WetenschapVeilig gelanceerd. Op een geheime locatie, met bewakers aan de deur.

News

Truc om lage studierente vast te klikken

Nog vijf jaar lang een lage rente op je studieschuld? Er is veel belangstelling voor een ‘truc’ met de studiefinanciering die studenten duizenden euro’s zou kunnen schelen.

News

Website en hotline voor bedreigde wetenschappers

Last van bedreigingen, intimidatie of agressie? Vanaf vandaag kunnen wetenschappers die zich onveilig voelen een speciaal telefoonnummer bellen of hulp zoeken op de website wetenschapveilig.nl.

  • EN
  • NL
News

Rapport: Paniek en slaapgebrek door tijdelijke contracten in wetenschap

Tijdelijke contracten met slechte voorwaarden aan de universiteit maken het werk voor onderzoekers en docenten erg zwaar. Dat is de rode lijn in een rapport met persoonlijke verhalen.

  • EN
  • NL
News

Report: Panic and lack of sleep because of temporary contracts in the academic world

Temporary university contracts with poor terms and conditions make the work of researchers and teaching staff very difficult. That is the main theme in a report containing personal stories.

  • EN
  • NL
News

Medezeggenschap wil uit neerwaartse spiraal

De politiek laat de medezeggenschap aan haar lot over, vindt Rien Wijnhoven van LOVUM, de vereniging van universiteitsraden. Woensdag opent hij een congres over de toekomst van de medezeggenschap in het hoger onderwijs.

  • EN
  • NL
News

Participation bodies want to get out of downward spiral

Politicians are abandoning employee/student participation to its fate, in the view of Rien Wijnhoven of LOVUM, the association of university participation bodies. On Wednesday, he opens a congress on the future of participation bodies in higher education.

  • EN
  • NL
News

UT verwacht fors tekort dit jaar

De UT verwacht dit jaar fors rodere cijfers te schrijven dan begroot: een tekort van zo’n 13 miljoen euro. Voornaamste oorzaken zijn de gestegen energieprijzen, de tegenvallende instroom en het nog niet volledig besteden van de miljoenen uit het Nationaal Programma Onderwijs.

  • EN
  • NL
News

UT expects sizeable deficit this year

The UT expects to post substantially redder figures than budgeted this year: a deficit of some 13 million euros. Main causes are increased energy prices, lower enrolment numbers and the incomplete spending of millions from the National Education Programme.

Read more articles