News

Vier Spinoza- en twee Stevinwinnaars

Drie biologen en een psycholoog krijgen een Spinozapremie voor hun wetenschappelijke werk. Voor het eerst worden ook twee Stevinpremies voor maatschappelijke impact toegekend: die gaan naar een historicus en een viroloog.

News
Internationalisering

Rechtszaak verengelsing: ‘We handelen binnen de wet’

Zit er een grens aan de verengelsing van de UT of moet de rem erop? Die vraag stond vandaag centraal in de rechtszaak in Utrecht, aangespannen door de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). Het werd een juridisch steekspel, waarbij de advocaten van de UT vooral inzetten op de onbevoegdheid van deze rechter om zich te buigen over de zaak.

News

Uraad: ‘Aandacht voor mentale problemen bij studenten’

Studenten gaan gebukt onder mentale druk, blijkt uit landelijk onderzoek. En de UT is geen uitzondering. Er is een landelijk actieplan van het netwerk Studentenwelzijn dat over deze problematiek gaat. De Uraad besprak de situatie aan de UT.

News
Universiteitsfonds viert 70-jarig bestaan met nazaten oprichters

Kijkje op campus die er misschien nooit gekomen was

Ruim honderddertig veelal oudere mensen kwamen gistermiddag samen in de kantine van de Horst. Reden van hun bezoek? Het zeventigjarige bestaan van de Stichting Universiteitsfonds Twente. Dat werd op gepaste wijze gevierd met de nazaten van de oprichters.

News
UT researcher wins two prizes at UNLEASH 2018

Beehive-inspired toilets for slums

PhD candidate Diego Quintero and his team won two main awards at UNLEASH 2018, the world’s biggest innovation program focused on achieving the Sustainable Development Goals. UNLEASH 2018 took place last week in Singapore.

News
‘In welke taal vergaderen we komend collegejaar?’

Voertaal Uraad ter discussie

In de Uraad bleek gisteren dat op de campus de internationalisering nog niet af is. De voertaal tijdens de vergadering zelf stond ter discussie, evenals de communicatie met studenten en de manier waarop de faculteit TNW invulling geeft aan Engelstaligheid.

News

UT vandaag voor rechter vanwege verengelsing

De rechtbank in Utrecht buigt zich vandaag over de verengelsing van de Universiteit Twente. De zaak is aangespannen door de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).

News

Afgestudeerden sneller aan de bak, salaris blijft achter

Pas afgestudeerden vinden eerder een vaste baan en verdienen meer dan vorig jaar. Toch is hun salaris nog niet terug op het niveau van tien jaar geleden. Opvallend: een opleiding van instelling X levert meer op dan dezelfde opleiding van instelling Y.

News

Kamerleden op de bres voor academische vrijheid

Kunnen wetenschappers wel zeggen en onderzoeken wat ze willen? Minister Van Engelshoven denkt van wel, maar de Tweede Kamer is er niet gerust op. Kamerleden van links tot rechts dienden moties in die de academische vrijheid moeten waarborgen.

News

‘Laten we de OER-discussie nu eens afhandelen’

De Uraad raakte ook deze woensdagmorgen niet uitgesproken over de Onderwijs- en Examenregeling (OER) en vooral niet over de alles-of-niets modules in de bachelor. Dit maal volgde de discussie op het CvB-‘procesvoorstel’ om het Twents Onderwijsmodel (TOM) te evalueren.

News

‘Gat’ in aantal universitair docenten baart Uraad zorgen

Het aantal universitair docenten (ud) op de UT is flink minder dan begroot, namelijk 16 procent onder de begroting. Dat staat in de managementrapportage die woensdagmorgen in de Uraad werd besproken. Gert Brinkman (PvdUT): ‘Moeten we niet vol inzetten op onze kerntaak onderwijs?’

News
Urban Planning through games

Play The City

As part of the first Philosophy of the City Summer Colloquium hosted at the University of Twente, Ekim Tan offered a public lecture yesterday. The director of Amsterdam’s Play the City explained at the DesignLab how the games her company designs can offer advice on urban planning for policymakers, designers, and local citizens.

Read more articles