News

Toekomstverkenning schetst woud aan politieke keuzes

Het onderwijs van de toekomst kan meer aansluiten op de arbeidsmarkt, op maatschappelijke uitdagingen of op de wensen van individuele studenten, staat in de langverwachte Toekomstverkenning. Nu is de politiek aan zet.

News

Dijkgraaf sluit ‘hoofdstuk ministerschap’ af

Minister Robbert Dijkgraaf (D66) aarzelt of hij politicus wil blijven. “Ik ga nu eerst kijken hoe we dit hoofdstuk afsluiten en dan zien we wel wat daarna komt”, zegt hij in een interview met het HOP.

News

Maatschappelijke wo-studie populairst onder internationals

De meeste internationale studenten kiezen een universitaire bachelor in de sector gedrag en maatschappij. Al ze voor het hbo kiezen zijn vooral de kunststudies erg in trek.

News
Interview met internetpionier Marleen Stikker

‘Onderwijs moet schadevergoeding van AI-bedrijven eisen’

Het hoger onderwijs zou schadeclaims moeten indienen bij de makers van ChatGPT en soortgelijke AI-programma’s, zegt expert Marleen Stikker. 'Al het werk dat we in het onderwijs en onderzoek doen, loopt schade op. De kosten zijn gigantisch.' Kunstmatige intelligentie gaat het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek behoorlijk veranderen, maar hoe? En moeten we het allemaal maar over ons heen laten komen? 'We moeten zelf bepalen wat we wel en niet acceptabel vinden, in plaats van meebewegen met de markt.'

News

Eerste paal voor bouw CUBE de grond in

De bouw van CUBE, de nieuwe werkplaats voor de faculteit ET, gaat bijna van start: aanstaande maandag gaat de eerste paal de grond in. De bouw is naar verwachting in de tweede helft van 2024 gereed.

News

VK blijft meedoen met Europees onderzoeksprogramma

Ondanks de Brexit stapt het Verenigd Koninkrijk niet uit Horizon Europe, zoals eerder werd gevreesd. Wetenschappers zijn opgelucht dat de Europese onderzoekssamenwerking gewaarborgd blijft.

News

Onderzoeksafdeling Nobian verhuist naar de campus

Zoutwinbedrijf Nobian verhuist zijn volledige onderzoeksafdeling van Deventer naar de campus van de UT. Het gaat om zo’n twintig onderzoekers die vanaf volgend jaar hun intrek nemen in The Gallery.

News

Kamertekort slinkt, maar niet voor lang

Voor het eerst in jaren is het kamertekort kleiner. Maar dat is maar tijdelijk, waarschuwen studentenhuisvesters. Nu de basisbeurs weer terugkeert zullen weer meer studenten op kamers willen wonen.

News

Verkiezingen: veel partijen zien de student staan

Studenten verdienen meer aandacht, daar zijn GroenLinks-PvdA, PvdD, Volt en het CDA het in hun verkiezingsprogramma’s over eens. Maar bijvoorbeeld over internationalisering en studieschulden heerst onenigheid.

News

‘Nalatenschap van professor Duijvestijn is nuttig en bruikbaar voor toekomstige generaties’

In aanwezigheid van zijn kinderen en oud-collega’s wordt vandaag de academische nalatenschap van professor Arie Duijvestijn veiliggesteld en officieel overgedragen aan het UT-Campusarchief. Een hoogtepunt, noemt Wiljan Puttenstein, hoofd Archief bij LISA, de schenking. ‘Het is echt een aanwinst voor onze historische collectie. Arie Duijvestijn was een kleurrijke figuur.’

News

Veel internationale beurspromovendi kunnen nauwelijks rondkomen

Internationale beurspromovendi in Nederland maken zich grote zorgen over hun financiële situatie. Gemiddeld verdienen zij 1.400 euro per maand, en sommigen zelfs maar 700 euro. Promovendi Netwerk Nederland (PNN) slaat alarm.

News

Routekaart wijst studenten beter de weg naar hulp

Bij welk ‘loket’ moet je als student aankloppen met een vraag of probleem? Om UT-studenten met een hulpvraag beter hun weg te laten vinden, ontwikkelde de afdeling Student Affairs Coaching & Counselling een routekaart.

Read more articles