Uitgelicht: hoe benader je een journalist?

| Maaike Platvoet

Waar schrijven we over? Waarom en hoe doen we dat? Die vragen komen elke dag op de redactie van U-Today voorbij. Deze rubriek is bedoeld om de lezer een kijkje te bieden in het journalistieke reilen en zeilen van onze redactie. Vandaag: hoe benader je een journalist?

Photo by: RIKKERT HARINK

Je hebt een geniale tip, een fantastisch idee, of gewoon een goed onderwerp. En dat wil je pitchen aan een journalist. Hoe dan? Een paar tips en tricks.

Tip 1: Dit kan natuurlijk altijd: gewoon even binnenlopen op de redactie. Liever niet op vrijdagmiddag 17.00 uur, maar er is altijd wel iemand aanwezig om je te woord te staan. Zo nodig maken we een vervolgafspraak. En we hebben goede koffie.

Tip 2: En dit is het beste advies: stuur een mail naar [email protected] Alle redacteuren hebben toegang tot dit mailaccount. Is het belangrijke nieuws, dan reageren wij snel.

Tip 3: Voordat je de mail stuurt: doe research in ons archief. Soms heeft de redactie er al over geschreven en gaat het niet meer om nieuws.

Tip 4: Kom to the point, bouw je verhaal niet ellenlang op. Journalisten willen altijd snel weten waar het om draait en wat we ermee kunnen. Het onderwerp is echt belangrijker dan de pitch.

Tip 5: Check vooraf of jouw onderwerp relevant is voor ‘onze’ doelgroep: de studenten en medewerkers van de UT. Vaak is een onderwerp te vakinhoudelijk, en alleen geschikt voor een select gezelschap. Vaak is dat zo bij symposia.

Tip 6: Veel aankondigingen van events, bijeenkomsten, speciale weken zijn een jaarlijkse terugkerend iets. Probeer te vermelden wat deze editie bijzonder maakt, wat er nieuw is. Dat maakt het meer journalistiek urgent om over te schrijven.

Tip 7: Stuur niet tien dezelfde mails of persberichten naar tien verschillende mediaorganisaties. Maak het uniek, met een persoonlijke aanhef. Op onze website vind je de namen van redacteuren aan wie je een mail kunt richten. En dat geldt ook vaak voor andere media-uitingen.

Tip 8: Vermeld altijd een naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Dat scheelt veel uitzoekwerk voor de journalist.

Tip 9: De redactie krijgt dagelijks veel mail. En soms gaat het over onderwerpen die pas over een half jaar op de agenda staan. Daar reageren we dus niet meteen op. Een reminder sturen mag altijd.

Tip 10: ‘Leuk nieuws’ is altijd welkom, maar de redactie van U-Today heeft ook een kritische functie. Het is daarbij goed om te vermelden dat wij zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie en onze bronnen beschermen. Dat is zelfs vastgelegd in ons redactiestatuut. Onze handelswijze wordt gecontroleerd door een redactieraad.

En tot slot, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Appen, bellen of via sociale media een berichtje sturen kan ook. Op onze website vind je een contactformulier. We zien je graag verschijnen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.