Het laatste nieuws over de UT? Luister elke dag naar de podcast U-TodAI!

| Redactie

U-Today start vandaag met de dagelijkse podcast U-TodAI, waarin je binnen een paar minuten wordt bijgepraat over het nieuws van de dag. De podcast is door AI gegenereerd en gebaseerd op de content van U-Today en gaat eerst een pilotfase in.

Hooguit tien minuten, zo lang gaat de dagelijkse podcast duren. En hoe fijn is dat; om – terwijl je van collegezaal naar huis fietst – even de ‘highlights’ van de dag te beluisteren? Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte van het reilen en zeilen op de campus, zonder dat je daarvoor (soms lange) verhalen moet lezen.

AI gegenereerd

Het maken van een dagelijkse podcast stond al langer op het wensenlijstje van U-Today, en is mogelijk gemaakt door de innovatie van hoogleraar journalistiek Bart Brouwers (Rijksuniversiteit Groningen). Met zijn bedrijf Innovation Origins ontwikkelde hij Podcaist, een door AI gegenereerde podcast voor redacties. 

Hoe gaat het in z'n werk? We selecteren enkele artikelen die die dag gepubliceerd zijn op utoday.nl. Aan de hand van de inhoud van die artikelen gaan een host (of gastheer/vrouw) en een gast met elkaar in gesprek hierover: wat is de kern van het nieuws en welke ontwikkelingen schuilen daarachter? De redactie waakt over de betrouwbaarheid van de podcast, en doet altijd eindredactie op het script.

Bij U-Today zien wij  veel mogelijkheden in deze vorm van podcasten. Voor ons is het vooral belangrijk dat we voorzien in een behoefte van een jonge doelgroep, die  graag naar podcasts luistert. Ook voor mensen met dyslexie of een leesbeperking kan het luisteren naar U-TodAI prettig zijn. Of gewoon omdat het lekker snel is, en je geen zin meer hebt om zoveel te lezen na een lange college- of werkdag.

Engelse stemmen

Zijn er nadelen aan de door AI-gegenereerde podcast? Jawel. Voor ons zijn dat de ietwat mechanische stemmen. En dan klinken de AI-stemmen in het Engels beter dan in het Nederlands, daarom  bieden we  de podcast voorlopig alleen in het Engels aan . Kortom, AI kan veel, maar nog niet alles.

We wensen je veel luisterplezier.


U-TodAI is van maandag tot en met vrijdag te beluisteren, vanaf 17:00 uur, via Spotify en www.utoday.nl

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.