Concentratie verbeteren tijdens examens

| Specials U-Today

Een goede concentratie tijdens examens is belangrijk om kennis en vaardigheden toe te passen. Het is niet altijd even makkelijk om voor langere tijd je concentratie vast te houden. Kala Health legt uit hoe je dat wel kunt doen.

Een goede voorbereiding begint al dagen voor het examen zelf. Het is belangrijk om niet alleen de leerstof goed te beheersen, maar ook om je lichaam en geest in goede conditie te brengen. Dit betekent dat je moet zorgen voor voldoende nachtrust, gezond eten en genoeg beweging. Onderzoek wijst uit dat een gezonde levensstijl je cognitieve functies kan verbeteren, wat leidt tot een betere concentratie tijdens het examen.

Daarnaast kan het helpen om een goede planning te maken voor de weken voor je examen om zo de stof goed te verdelen. Door de leerstof in kleinere hoeveelheden te verdelen is het beter te doen en raak je minder snel overweldigd met de hoeveelheid. Hierdoor verminder je stress en voorkom je dat je uitgeput raakt op de dag van het examen.

Voeding en supplementen

Wat je eet en drinkt, is van grote invloed op je concentratievermogen. Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten zorgt ervoor dat je hersenen de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om optimaal te functioneren. Vermijd suikerrijke snacks en cafeïnehoudende dranken, omdat deze je bloedsuikerspiegel laten schommelen en zo je concentratie verminderen.

Naast voeding zijn er ook supplementen die je kunnen helpen om je focus te verbeteren. Zo staat het supplement magnesium bisglycinaat poeder bekend om zijn positieve effecten op de hersenfunctie en het verminderen van stress. Dit supplement kan een nuttige aanvulling zijn voor studenten die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om hun concentratie te verhogen. Magnesium speelt een rol bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, waaronder de regulatie van de neurotransmitters die betrokken zijn bij het concentratievermogen.

Vermijd afleidingen

Afleidingen kunnen je concentratie goed in de weg zitten tijdens een examen. Hierbij kun je denken aan afleidingen van buitenaf, zoals geluiden van buiten of in de examenruimte. Daarnaast kun je ook vastlopen als je begint te piekeren over de moeilijke vragen. Een manier om die afleidingen zoveel mogelijk te beperken, zijn mindfulness-technieken, zoals ademhalingsoefeningen, die je helpen om je focus terug te brengen naar het hier en nu.

Angst kan je concentratie ook goed beïnvloeden. Mocht je last hebben van faalangst, dan kun je op Kala Health supplementen vinden die ervoor zorgen dat je rustig wordt en blijft.

Hulpmiddelen

Daarnaast kun je tijdens het examen bepaalde hulpmiddelen gebruiken om je focus te verbeteren. Het meenemen van oordoppen kan bijvoorbeeld helpen om achtergrondgeluiden te onderdrukken. Het gebruik van een horloge kan je helpen om je tijd efficiënt in te delen zonder telkens naar de klok te kijken. Het is ook aan te raden om je tijdens het examen alleen te concentreren op de vraag die je op dat moment aan het beantwoorden bent. Probeer niet vooruit te denken of terug te kijken naar wat je al hebt gedaan.

Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om je concentratievermogen te verbeteren. Beweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat zorgt voor een betere zuurstof- en voedingsstof toevoer. Dit leidt tot een verbeterde hersenfunctie en een verhoogde concentratie. Studies tonen aan dat zelfs een korte wandeling van tien minuten je concentratie al goed kan verbeteren.

Probeer daarom tijdens studieperiodes regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of yoga te doen. Yoga en wandelen verminderen ook stress en angst, wat je concentratie ten goede komt.

Oefen met examenomstandigheden

Door te oefenen onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met het echte examen raakt je zenuwstelsel gewend hieraan en train je je concentratie. Dit betekent dat je in een stille ruimte moet werken, met een tijdslimiet en zonder afleidingen.

Je kunt ook gebruik maken van focus technieken zoals het opdelen van de examenperiode in blokken, waarbij je na elk blok een korte pauze neemt om je hersenen even rust te geven. Dit voorkomt mentale vermoeidheid en helpt je om je concentratie gedurende het hele examen vast te houden.

Met deze aanpak vergroot je de kans op succes en haal je het beste uit jezelf tijdens de examenperiode.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.