De Haagse kok gaat tijdens live-cooking in de Vrijhof aan de slag met makkelijke ingrediënten, die te koop zijn in de campussupermarkt. Hij presenteert aan studenten hoe je op een laagdrempelige manier gerechten op tafel zet. Niet duur, wél lekker is het motto van de avond. ‘Dinsdag maak ik met simpele producten een heerlijk kerstdiner klaar’, zegt de tv-kok. ‘Dat doen we stressloos, want mensen willen met kerst altijd té fancy uitpakken. Op Tiktok word je ook doodgegooid met hippe trends. Dat maakt het allemaal veel te moeilijk. Ga niks uitproberen met kerst en neem geen gekke risico’s. Bewaar die uitprobeersels maar voor een andere keer. Zorg dat je je shit op orde hebt. Mijn gerechten zijn ook nog eens betaalbaar, waardoor studenten geld overhouden om biertjes te scoren.’
Ravioli en zalmbonbons
Het recept ligt klaar en de boodschappen zijn in huis, maar wat heeft de populaire kok in petto voor de studenten? ‘We beginnen met zalmbonbons. En nee, deze zijn niet gevuld met chocolade, maar met aardappel en bieslook. Het hoofdgerecht bestaat uit ravioli gevuld met spinazie, ricotta en salieboter. Een dessert mag natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor maken we een heerlijke chocomousse. Het duurste is de gerookte zalm, maar die spinazie kost dan weer geen drol’, licht de kok zijn recept toe. ‘Een student is tweeënhalf uur bezig, denk ik. Trek een wijntje open, zet muziek aan, en maak je driegangendiner gezellig klaar met een paar vrienden.’
Volgens de YouTube-ster hoeft niet elke student een keukenprins -of prinses te zijn om dit gerecht in elkaar te flansen. ‘Ik zeg altijd: ‘Iedereen kan koken’. Als ik het kan, dan kan werkelijk iedereen het.’ Voor de echte koekenbakkers heeft de kok ook een gouden tip. ‘Als het kokerellen helemaal niks wordt, bel dan maar gewoon Thuisbezorgd. Wil je er toch nog iets van maken en je gasten wat lekkers voorschotelen, ga dan naar een speciaalzaak. En ja, als kok zeg ik dit werkelijk met pijn in het hart.’
UT heeft de primeur
Chef-kok Toet woont in Den Haag en heeft dus dinsdag een lange autorit voor de boeg. Toch kent hij de Enschedese stad maar al te goed. ‘Ik woonde zo’n vier á vijf jaar in Enschede. In de wijk Pathmos, dus Enschede is voor mij geen onbekend terrein. Universiteit Twente is wel de eerste universiteit waar ik een bezoek aan breng om te koken. Misschien is dit het startschot voor een succesvolle pilot en staan alle universiteiten straks in de rij voor kooklessen’, grapt Toet.
Patat met mayo
Zelf viert Toet natuurlijk ook kerst en pakt dan ook groots uit met de feestdagen, toch? ‘Nou, ik ben twee weken geleden vader geworden. Door alle drukte zit ik hoogstwaarschijnlijk gewoon met een bord patat en mayo op schoot.’
Kok Nick Toet bezoekt dinsdag 10 december de Universiteit Twente. Om 19:30 uur begint Toet met het vertonen van zijn kookkunsten, waarna de culinaire avond om 21:00 uur wordt afgerond. De kookdemo is volledig in het Nederlands. Wie de afwas na afloop doet, is onbekend.
Het boodschappenlijstje van Nick Toet
- 200 gr gerookte zalm
- Crème fraîche
- Twee grote aardappelen
- Verse bieslook
- Peper en zout
- 400 gr spinazie
- Doos eieren (12 stuks)
- Een teen knoflook
- Extra vierge olijfolie
- 250 gr ricotta
- Blok Parmezaanse kaas
- Nootmuskaat
- Pak bloem
- Pak boter
- Verse salie
- 500 ml slagroom
- Suiker
- 250 gr pure chocolade
- Verse aardbeien
- Zak rucola