Veertien projecten van UT-onderzoekers zijn gehonoreerd bij de laatste ICT-call van de Europese Unie. Met name het CTIT scoorde erg goed en haalde 5,7 miljoen euro onderzoeksfinanciering op. Iddo Bante, zakelijk directeur van het CTIT, schrijft het succes toe aan ‘een perfect netwerk op Europese schaal’.
Van de 45 door het CTIT ingediende projecten werden er twaalf gehonoreerd. Een slagingspercentage van 27 procent. Als belangrijkste succesfactor noemt Bante het goede internationale netwerk van de CTIT-vakgroepen. ‘We hebben een perfect netwerk op Europese schaal, zowel met andere kennisinstellingen als met het bedrijfsleven. Voor onderzoeksfinanciering wordt Europa steeds belangrijker. We werken veel samen en zijn al vele jaren betrokken bij allerhande Europese projecten. Dat betaalt zich nu uit.’
‘Topscoorder van de UT’ is Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction. Zij wist drie projecten in de wacht te slepen. Bij al deze projecten staan ‘sociale systemen’ centraal: (computer)systemen die de interactie aangaan met mensen.
Ook de vakgroep Wijsbegeerte van Philip Brey meerdere projecten in de wacht gesleept. Onder meer op het vlak van de professionalisering van ethische aspecten van onderzoek, zoals privacy, informatieveiligheid en rechtvaardigheid.
Het Zevende Kaderprogramma (KP7), het grootste subsidieprogramma van de Europese Unie op het gebied van onderzoek, moet internationale samenwerking tussen bedrijven en wetenschappelijke instellingen stimuleren. Via diverse ‘calls’ kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor onderzoek waarbij ze nauw samenwerken met andere Europese partners.