Niets en niemand minder dan Apollo zelf heeft de aanzet gegeven tot de sinds vorig jaar bekende culturele themanacht. Het 'Nachtje Griekenland!' mag proberen het succes van de 'Nacht van het Geluk' van vorig jaar te evenaren.
Het programma oogt in ieder geval interessant. Op twee podia in de Audiozaal zullen diverse artiesten, aangekondigd door Tijmen Spierenburg, hun 'griekse acts' opvoeren. De gast van de avond is de in eigen land zeer bekende en geliefde Nikos Ignatiadis. Deze Griek, die een optreden van een uur zal houden, zingt echte volksmuziek en heeft eerder in Nederland met helden als Marco Bakker opgetreden.
Een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld ensemble van het conservatorium zal voor nog meer Griekse muziek zorgen. Het achtkoppige ensemble, dat bestaat uit vijf strijkers en drie blazers, speelt muziek van de Griekse componist Yannis Xenakis.
Xenakis, geboren in 1922, is naast componist ook architekt en wiskundige en dat valt in zijn werk te merken. Sterk chaotische gedeelten wisselen de gestruktureerde gedeelten echter af, wat de muziek een levendig contrast geeft.
Ook diverse culturele campusverenigingen leveren een bijdrage. Phaedrus brengt twee Griekse mythen, Contramime een stukje cabaret en Nest een aantal korte geïmproviseerde scènes. Voor diegenen die de drukte in de Audiozaal even willen missen wordt er om middernacht in het Amphitheater een film gedraaid door Cinéclub. Welke film is nog niet bekend. De Tante Leen Memorial Band sluit de avond met een optreden af. Of er bij hun optreden nog sprake is van een Grieks accent valt te betwijfelen, maar dat hoeft dan ook niet meer zo.
Om het Griekse festijn compleet te maken is er bij de Hap aan de tap in de Bastille een speciale Griekse maaltijd.
Voorafgaand aan de eigenlijke nacht speelt Nest het toneelstuk Gyges en Kandaules van Cees Nooteboom. Hoewel vertellers in het begin het publiek meenemen naar ergens wat nu Turkije heet en waar het enkele eeuwen voor Christus is, is dit aan de voorstelling niet af te lezen. Regisseur Gerja Meima heeft dit klassieke koningsdrama dan ook in een eigentijds jasje gestoken. De personages dragen moderne kleding en praten, lachen en schelden op een manier die vaak helemaal van onze tijd is.
In Gyges en Kandaules is Kandaules een werkelijk totaal leipe koning, die geen weet heeft wat er buiten zijn paleis gebeurt en alleen maar op de koningin geilt. Iedereen binnen en buiten het paleis wil de koning dood hebben, maar de enige die diteigenlijk kan doen is Kandaules' boezemvriend Gyges.
In een decor met veel schotten, doeken en schalen (om mee te smijten) zetten de spelers geloofwaardige personages neer, van wie de angst, hartstocht, jaloezie en macht vaak van het gezicht te lezen valt. Een levende voorstelling, die als opwarmer kan dienen voor nog meer cultuur later op de avond, maar ook nog op dinsdag en woensdag te zien is.
Kaarten voor het Nachtje Griekenland! (aanvang 21.30 uur) kosten f4,-(met CJP of campuskaart) of f7,50. Kaarten voor Gyges en Kandaules (aanvang 20.15 uur, ook nog op dinsdag en woensdag te zien) kosten ook f4,- of f7,50. Een kaart voor beide kost f7,50 of f13,50. Inclusief een maaltijd bij de hap aan de tap betaal je f16,- of f22,-. Kaarten zijn te reserveren bij de portier van de Vrijhof (tel: 898002) en te koop op 10 april bij de hap aan de tap (alleen gecombineerde kaarten) en bij de ingang van de zaal.
Jan Willem van Poortvliet
Scene uit Gyges en Kandaules