Zaaikapitaal voor tissue engineering

| Redactie

Een investeringsfonds van een kwart miljoen euro. Daarmee willen de UT, Participatiemaatschappij Oost Nederland en investeringsmaatschappij Reggeborgh de komende twee jaar tien jonge bedrijven op het gebied van tissue engineering ondersteunen. Hun producten moeten leiden tot belangrijke innovaties in de gezondheidszorg.

Het nieuwe fonds, dat per 1 februari is ingesteld, ondersteunt de activiteiten van de tissue engineering business accelerator die begin vorig jaar door het UT-instituut voor biomedische technologie is opgericht om kansrijke ontwikkelingen op het spoor te komen en versneld naar de markt te brengen. Sinds de oprichting van de accelerator zijn al vijf ondernemingen gestart.

Het nieuwe investeringsfonds zorgt voor seed capital in de eerste jaren van een onderneming. In het fonds zit 250.000 euro voor de komende twee jaar. Daarmee hopen de initiatiefnemers tien bedrijven een duwtje in de rug te kunnen geven.

Bij tissue engineering worden kunstmatige materialen gecombineerd met lichaamseigen cellen om beschadigingen aan menselijke weefsels te herstellen; een voorbeeld van regenerative medicine, waarbij het lichaam zelf de hoofdrol speelt in het herstel, en niet volstaan wordt met het toepassen van puur kunstmatige hulpmiddelen. Nu nog worden de cellen voor dit doel gekweekt in een complex laboratorium, maar de verwachting is dat dit steeds vaker in de minder complexe operatiekamer kan gebeuren.

De accelerator en het nieuwe investeringsfonds passen binnen het regionale initiatief `Kennispark Twente', dat er op gericht is de toegang tot wetenschappelijke kennis te vereenvoudigen en in Twente hoogwaardige arbeidsplaatsen te creëren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.