Hogescholen in Nederland hebben geen eenduidig imago. Tot deze conclusie komt TCW-studente Kim Verschueren in haar afstudeeronderzoek, dat ze vorige week presenteerde.
Verschueren deed onderzoek naar het imago van Nederlandse hogescholen onder 35 stakeholders van de HBO-Raad, verdeeld over in zeven groepen, zoals advies- en belangenorganisaties, onderwijsjournalisten en kamerleden.
Alle stakeholders zijn het er wel over eens dat hogescholen een belangrijke toegangspoort tot het hoger onderwijs zijn. Maar Verschueren constateert op andere punten belangrijke verschillen in het beeld dat de stakeholders van hogescholen hebben. `Er komen drie beelden naar voren. De eerste groep vindt de scholen niet transparant en associeert ze met fraude en fusies. De tweede groep richt zich op praktijkgerichtheid en samenwerking met het MKB. De laatste groep richt zich op de kwaliteit van de opleidingen,' aldus Verschueren.
De HBO-Raad, de overkoepelende vereniging van hogescholen, heeft zelf wel een eenduidig beeld van hogescholen: `Zij associëren hogescholen met maatschappelijke emancipatie en instroom vanuit verschillende onderwijssoorten. Het aanbieden van bacheloropleidingen wordt als hoofdtaak gezien.' Dat laatste geldt volgens Verschueren - nog - niet voor zaken als internationalisering, masteropleidingen en de hogeschool als kennisinstituut.