De samenwerkingspartners mikken op financiële overheidssteun voor de Medical School vanaf januari 2006. Voor die tijd moet de juridische structuur en de interne organisatie op poten worden gezet door een voorbereidingscommissie onder leiding van Huib de Jong. De commissie buigt zich de komende maanden onder meer over de bemensing, de financiering en de gemeenschappelijke strategievoering voor de nieuwe organisatie.
Doel van de Medical School Twente is onder meer om `concrete resultaten' te bereiken op onder andere het gebied van ontwerponderzoek, masterprogramma's, opleidingsplaatsen voor medisch specialisten, gedeelde laboratoria en studiefaciliteiten, ondernemerschap en `wederzijdse benoemingen' van wetenschappelijk personeel.
Burgemeester Mans van Enschede toonde zich afgelopen maandag, bij de opening van de nieuwbouw voor Roessingh Research & Development (RRD) een warm voorstander van Twentse krachtenbundeling op het gebied van zorg en technologie, een speerpunt in het beleid van de Regio Twente. `Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen op dit gebied,' hield Mans zijn gehoor voor. `Het is de taak van instellingen als de UT, het Roessingh en MST om een stevige, gezamenlijke visie te ontwikkelen, daar gezamenlijk de schouders onder te zetten en vervolgens de overheden te dwingen om die visie te volgen.' Tempo is daarbij geboden, liet Mans doorschemeren, wil Twente op dit gebied niet ingehaald worden door Eindhoven of regio's elders in de wereld.
De banden tussen de UT en de researchafdeling van revalidatiecentrum het Roessingh werden maandag alvast aangehaald. Rector Henk Zijm maakte de benoeming bekend van wetenschappelijk RRD-directeur Maarten IJzerman tot UT-deeltijdhoogleraar. IJzerman, van huis uit fysiotherapeut en gepromoveerd bij biomedisch-technologisch UT-instituut BMTI, gaat zich bij de faculteit EWI bezighouden met clinical assessment of neuro-rehabilitation technology.
Roessingh R&D, erkend als academisch innovatiecentrum voor revalidatietechnologie, en de UT werken al samen in het gemeenschappelijke Centre for Rehabilitation Technology (CeRT). RRD, BMTI en de UT-opleidingen biomedische technologie en technische geneeskunde richten zich in hun onderzoek de komende tijd vooral op de combinatie van revalidatie en neurale technologie. BMTI-directeur Jan Feijen behandelde in zijn toespraak bij de RRD-opening een aantal `zeer hoopgevende' ontwikkelingen op het gebied van - gedeeltelijk - functieherstel bij zware zenuwbeschadigingen, zoals dwarslaesies. Met behulp van stamcellen en technologische interfaces zijn er op dit onderzoeksgebied volgens Feijen `grote sprongen' te maken, onder meer met behulp van de expertise van het Roessingh.