De vestigingsplaats van de nieuwe gezamenlijke leerstoel internationaal ondernemerschap staat nog volledig ter discussie. Het overleg hierover met de betrokken faculteiten van de drie tu's moet nog beginnen.
Dat zegt BBT-hoogleraar Wouter van Rossum in een reactie op het bericht in UT-Nieuws van vorige week, waarin de TU/e zich optimistisch toonde over Eindhoven als vestigingsplaats voor de nieuwe leerstoel.
`Ik heb in december namens de drie tu's bij het ministerie van EZ een voorstel ingediend om deze leerstoel in te stellen', aldus Van Rossum, die tevens wetenschappelijk directeur is van het Institute for Governance Studies van zijn faculteit. `In reactie daarop heeft staatssecretaris Van Gennip eind januari bij een werkbezoek aan Brabant bekendgemaakt dat die leerstoel er inderdaad komt.'
Volgens Van Rossum is het de bedoeling dat EZ de komende drie jaar 150.000 euro per jaar beschikbaar stelt en dat de drie tu's gezamenlijk een euroton ophoesten. Binnenkort steken de drie betrokken tu-vertegenwoordigers de koppen bij elkaar om de praktische en personele invulling van de leerstoel te regelen. Of daar een formele vestigingsplaats voor de leerstoel uitrolt is volgens Van Rossum nog maar de vraag: `Ik kan me bijvoorbeeld ook voorstellen dat die leerstoel de komende drie jaar door drie verschillende mensen bekleed wordt en dat de standplaats per jaar wisselt.'
Wie de nieuwe hoogleraar ook wordt, Nederlander of buitenlander, hij of zij moet er volgens Van Rossum vooral voor zorgen dat het internationale aspect van ondernemerschap een zwaarder accent krijgt in het onderwijs en onderzoek binnen de drie tu's.
De beoogde leerstoel is geen uitvloeisel van de reeks colleges over ondernemerschap die Roel Pieper, Wim Dik en Sicco Santema sinds vorig jaar afwisselend in Delft, Eindhoven en Twente geven. Deze collegereeks blijft gewoon bestaan en gaat in april van dit jaar weer van start, zegt Aard Groen, wetenschappelijk directeur van het BBT-instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap (Nikos).
Groen stond aan de wieg van het reizende circus van deeltijdhoogleraren en voormalige topmanagers. `Het is een cursus die niet zoveel voorkennis vereist en vooral bedoeld om zo veel mogelijk bachelorstudenten te laten kennismaken met innovatief ondernemerschap. Zowel binnen startende en doorstartende bedrijfjes als binnen grote ondernemingen. Het was eigenlijk de eerste echte samenwerking in drie-tu-verband.
Voor studenten die de smaak van het ondernemerschap inmiddels te pakken hebben gekregen is er vanaf komend collegejaar de eenjarige masteropleiding `Innovative Entrepreneurship'. `Die is enigszins opgezet in de vorm van een soort vrij doctoraal,' zegt Groen. `Vorig jaar hebben we met een kleine groep studenten proefgedraaid, en volgend jaar starten we echt.' Tot de doelgroep behoren behalve bedrijfskundestudenten ook hbo'ers met bijvoorbeeld een economische achtergrond en UT-studenten die in hun technische opleiding een behoorlijke management- of bedrijfskundecomponent hebben verwerkt.
De tweejarige master met de werktitel Techno-preneurship, waar al langer sprake van is, laat nog even op zich wachten. Groen voert binnen de ECIU, het Europese netwerk van ondernemende universiteiten, met name gesprekken met de universiteit van Aalborg om tot een gezamenlijk programma te komen. `Het duurt even, maar hij gaat er in ieder geval komen. Ik hoop dat we het programma komend cursusjaar kunnen gaan testen.'