`U maakt zichzelf en uw fracties enigszins belachelijk. Ik begrijp hier helemaal niets van', reageerde rector Henk Zijm in zijn eerste overlegvergadering fel op het dreigement van de raad. `Een onbegrijpelijk signaal', viel collegelid Willem te Beest hem bij. Maar, wilde de raad weten, als er nauwelijks voortgang is in het samenwerkingsproces, waar is die regeling dan voor nodig? Er is wel voortgang, stelde het college, maar die stagneert omdat er geen regeling is. Welke voortgang dan, daagde de UR het college uit. Zijm en Te Beest somden ieder een uitputtende lijst afstemmingsoperaties en subsidieaanvragen op, waarmee zij de raad uiteindelijk overtuigden. Elke drie maanden volgt een nieuwe voortgangs-update, beloofde het CvB.
De discussie over het nieuwe UT-Instellingsplan voor de komende vijf jaar kon dinsdag nog niet worden afgerond. De UR was niet tevreden met de antwoorden van het CvB op een groot aantal aanvullende vragen. Belangrijke pijnpunten voor de raad zijn nog de onduidelijkheden over de toekomst van het financiële UT-verdeelmodel, invoering van het bindend studieadvies (een raadsmeerderheid lijkt tegen) en te maken keuzes in het UT-onderzoek.
Tegen nog een overlegronde over het koersbepalende Instellingsplan maakte het college geen bezwaar. `Maar we moeten het er wel over eens zijn dat het Instellingsplan een stuk is op hoofdlijnen, waarin niet alles dichtgetimmerd kan worden,' hield Willem te Beest de raad voor. Dat hoeft ook niet, vond de raad, maar op een aantal punten is het plan nu gewoon niet richtinggevend genoeg.
Over de structurele financiële tekorten bij de faculteiten BBT, EWI en TNW sprak de UR nogmaals zijn zorg uit. De raad verwacht dat bij de drie faculteiten `een diepe ingreep in de huidige organisatie' nodig is. Daarom stemde de UR in december slechts met de externe UT-begroting 2005 in, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de drie faculteiten in februari nader inzicht zouden geven in hun financiële situatie.
Dat inzicht kwam er dinsdagmiddag, voor een deel: EWI moet nog dit jaar zeven ton aan `incidentele' bezuinigingen realiseren, BBT acht en TNW zes ton, meldde CvB-portefeuillehouder Willem te Beest. In april, beloofde hij de raad, wordt duidelijk hoe de drie armlastige faculteiten hun financiële positie structureel denken te saneren.
De vergadering werd voor het eerst geleid door vice-voorzitter en student-raadslid Gerard Bijleveld. Hij verving voorzitter Geerten Schrama, die wegens verblijf in het ziekenhuis verstek moest laten gaan.