Elk jaar reikt de organisatie de jong talentprijzen uit aan onder andere de beste eerstejaars in verschillende exacte en technische vakken. Een oorkonde en een cheque van vijfhonderd euro namen de winnaars mee naar huis.
Hoe doen ze dat, een negen halen? UT-Nieuws vroeg naar het geheim van hun succes.
Foto's: Gijs van Ouwerkerk
`Logisch redeneren en lekker prutsen'
Naam: Antoni Brentjes (18)
Studie: Werktuigbouwkunde
Gemiddeld tentamencijfer: 9,4
Activisme: `Ik ben bar- en materiaalcommissaris van vechtsportvereniging Arashi. Negen tot twaalf uur per week train ik in de dojo voor judo en jiujitsu. Hardlopen doe ik drie keer per week een uurtje.'
`Ik haal hoge cijfers voor tentamens. Dat komt doordat voornamelijk de exacte vakken getest worden. Veel wiskunde dus en weinig theorie. Op exacte vragen zijn exact goede antwoorden mogelijk die logisch te berekenen of te beredeneren zijn. Dat ligt me wel. De studie is interessant. Ik vond het altijd al leuk om te prutsen en te bouwen. Het technisch goed in elkaar zetten van een ontwerp vind ik belangrijker dan hoe het eruit ziet. Met de studie ben ik vrij weinig bezig. Ik volg de colleges, ga naar de werkcolleges en maak een proeftentamen. Ik hoef geen uren met de mijn neus in de boeken te zitten om een mooi cijfer te halen.
Wat ik uiteindelijk wil met mijn opleiding? Geen idee. Ik richt zo hoog mogelijk en ik zie wel waar ik uit kom. Alhoewel, het Solarteam lijkt me wel wat. En het buitenland trekt me trouwens ook.'
`Abstract denken ligt me wel'
Naam: Sjoerd Geevers (19)
Studie: Technische Wiskunde
Gemiddeld tentamencijfer: 9,0
Activisme: `Ik speel piano en ik basketbal bij Arriba. Voor die club doe ik ook wat commissiewerk. Daarnaast ben ik studentenassistent.'
`Van die prijs had ik nog nooit gehoord. Wel leuk hoor. Tegen het geldbedrag zeg ik zeker geen nee. Mijn moeder is trots. Mijn studiegenootjes weten het trouwens nog niet. We hebben het er niet over gehad. Ik ben er wel blij mee hoor, maar ik ga zoiets niet inlijsten.
De prijs heb ik gekregen voor mijn gemiddelde tentamencijfer. Bij wiskunde is het meteen duidelijk wanneer je iets niet snapt. Natuurlijk kom ik rekenstof tegen die ik niet begrijp. Een kwestie van de oefeningen nog eens doorlezen en uitleg vragen.
De tijd die ik aan mijn studie besteed valt reuze mee. Het verschilt trouwens per vak. Analyse was voor mij vrij lastig. We kregen moeilijke opgaven mee naar huis die veel tijd kostten. Het tentamen was daarentegen best makkelijk.
Wiskunde is leuk. En handig. Je kunt veel vakken hier op de UT volgen. Ik ben van het abstracte denken. Ik hou ervan om te puzzelen met cijfers.
Nee, ik heb nog geen master in gedachten. Programmeren vind ik ook leuk. Misschien iets in die richting.'
'Ik lees nooit hele hoofdstukken'
Naam: Sebastian Sterl (18)
Studie: Technische Natuurkunde
Gemiddeld tentamencijfer: 8,7
Activisme: `Wielrennen bij Klein Verzet en ik speel gitaar. Eind dit jaar ga ik nog wat student-assistent werk doen.
`Ik heb deze prijs ooit voorbij zien komen, maar nooit gedacht dat ik ervoor in aanmerking zou komen. Het kwam dus behoorlijk uit de lucht vallen. Van alle eerstejaars TN'ers hier op de UT heb ik het hoogste gemiddelde tentamencijfer. Ik doe daar niet iets speciaals voor hoor. Het leren gaat me gemakkelijk af en natuurkunde is interessant.
Het technische aspect maakt de studie breed genoeg om er iets mee te kunnen. Het is bijvoorbeeld breder dan alleen wiskunde. Elektriciteit en magnetisme is een lastig vak.
Lezen doe ik niet zoveel. En al helemaal geen volledige hoofdstukken. Ik volg de colleges. Dat is voldoende. En soms zoek ik iets op in de boeken. I
k heb voor de UT gekozen omdat ik Delft te groot en te druk vond. Bovendien studeert mijn broer hier ook. Ja, ook een bètastudie.'
'Ik leer niet abnormaal veel'
![]() |
Naam: Hette Pieter Wink (19)
Studie: Civiele Techniek
Gemiddeld tentamencijfer: 7,8
Activisme: `Ik voetbal bij Drienerlo en ik probeer op donderdag naar mijn ouders te gaan om daar ook 's avonds te trainen en zaterdag een wedstrijd te spelen. Verder geen bestuurswerk.'
`Ik doe wel mijn best, maar abnormaal veel leren is er niet bij. De brief dat ik gewonnen had, was een verrassing. Ik dacht `het zal de nominatie wel zijn', maar ik had de prijs al gekregen. Echt fantastisch. Mijn ouders zijn mee geweest. Ja, die zijn wel trots.
Ik leer gemakkelijk. Kracht berekenen is echt mijn ding. Daarom koos ik voor civiele techniek en niet voor bouwkunde. Ik twijfelde tussen die twee. Bouwkunde lijkt me ook mooi.
In de zomermaanden werk ik altijd in het bouwbedrijf van mijn oom. We maken de mestputten in stallen. Beton storten, dat soort werk.
Maar goed, het doorbereken van constructies vind ik leuk en gaat me veel beter af dan het managementonderdeel. Vakken zoals recht en bestuur en beleid vind ik veel minder interessant. Laat mij maar gewoon rekenen, dat ligt me het beste.'
'Voor mooie cijfers moet ik wel werken'
![]() |
Naam: Marinke van der Helm (19)
Studie: Biomedische Technologie
Gemiddelde cijfer: 9,2
Activisme: `Ik volg het Honoursprogramma, ben doegroepouder geweest en studentassistent. Vorig jaar was ik meeloopbegeleider en nam ik enkele VWO-scholieren een dagje mee op sleeptouw.'
`Twee weken geleden moest ik bij de opleidingsdirectrice komen. Geen idee wat er aan de hand was. Toen hoorde ik dus dat ik gewonnen had. Echt heel erg leuk. Ik mocht de aanmoedigingsbrief lezen en daarin stond dat ik goede cijfers haal maar ook een sociaal wezen ben.
Voor mooie cijfers moet ik wel werken. De veertig studie-uren per week, die maak ik wel. De prijs is echt een waardering voor alle inzet. Heel anders dan op de middelbare school. Daar werkte ik ook hard, maar kreeg ik alleen gezeur over me heen van klasgenoten: Goh, daar heb je haar ook weer met een negen. Hier is dat anders.
Ik wilde iets medisch doen, maar geen arts worden. Het technische gedeelte, natuurkunde en scheikunde, vind ik leuk. Ik ben exact ingesteld. Eén plus één is twee. Daar hoef je niet over te discussiëren.'
`Zo'n eerste jaar is best spannend'
Naam: Lex Utama (19)
Studie: Informatica
Gemiddelde cijfer: 8,3
Activisme: `Weinig. Ik werk als vakkenvuller in de supermarkt en doe tegenwoordig wat programmeerwerk.'
`De prijs verraste mij. Ik had er nog nooit van gehoord en ben er heel blij mee.
Het zou jammer zijn als mijn gemiddelde zakt. Zo'n eerste jaar is best spannend. Je hebt geen idee of je het niveau aan kan. Ik begon fanatiek en haalde mooie cijfers. Dat wil ik blijven doen. Zo hoog mogelijk.
Het halen van de tentamens is geen probleem. Ik vind niet dat ik er veel voor moet doen. Ik ga naar alle colleges, lees alle stof en maak daarvan een samenvatting. Dan denk ik er even over na en het is handig om voor het tentamen nog snel even de stof door te lezen. Ik heb wel een voorsprong op mijn studiegenoten, denk ik. Ik ben altijd al goed in wiskunde geweest. Informatica is voor een derde deel wiskunde.
Als ik afgestudeerd ben, wil ik programmeur worden. Iets uit niets maken met alleen hulp van codes. Dat is het mooiste wat er is.'