Foto: Arjan Reef
'Op het moment dat je je blaas controleert, heb je onbewust ook meer controle over andere gedragingen, zoals het nemen van rationele beslissingen', legde Tuk, wetenschapper van de faculteit GW, in maart uit in een interview met UT-Nieuws. Haar artikel stond toen in de belangstelling van wereldwijde media.
Tuk is de eerste UT-wetenschapper die de Ig Nobelprijs in de wacht sleept. Meer in Nederland werkzame wetenschappers vielen in de prijzen. Herman Kingma (Universiteit Maastricht) kreeg de onderscheiding voor zijn onderzoek waarom discuswerpers wel duizelig worden na een worp en kogelslingeraars niet. Natalie Sebanz (Radboud Universiteit Nijmegen) won de Ig Nobel voor onderzoek naar de vraag of gapen aanstekelijk werkt bij schildpadden.
De Ig Nobelprijzen werden afgelopen nacht aan Harvard University uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars. De Nijmeegse onderzoeker André Geim won in 2000 de Ig Nobel en vorig jaar de echte Nobelprijs. Hij is de enige wetenschapper die beide prijzen wist te winnen.
Lees hier het artikel van Tuk dat in de prijzen viel.