UT'ers voor groen Chinees transport

| Johannes de Vries

Zo'n green label, om te bewijzen dat je als bedrijf milieuvriendelijk bezig bent, zou in China misschien ook wel een succes kunnen zijn. Drie UT'ers - daarvoor speciaal geselecteerd - brachten de zomer door in China om dát eens uit te zoeken.

Photo by: Flickr.com | Global Environment Facility

Drie UT-studenten maken vrijdag hun opwachting op het ministerie van Economische Zaken en aansluitend op de Chinese ambassade om hoogwaardigheidsbekleders te vertellen hoe ze in China draagvlak hebben gezocht voor een ‘green label’.

Florian van Vugt, Marieke Olsman en Maura Dantuma zaten deze zomer voor de Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS) in Hongkong. Daar volgden ze vakken en werkten ze aan hun eigen project. ‘Vijf weken lang leerde ik bijvoorbeeld Mandarijn,’ vertelt Maura Dantuma, student biomedical engineering.

Het project van de drie UT’ers richtte zich op het groener maken van de Chinese transportsector. Dantuma: ‘In Nederland rijden bijvoorbeeld vrachtwagens rond met een zogenaamd Lean and Green label. We hebben onderzocht of daar bij Chinese bedrijven ook draagvlak voor is. Meedoen aan zo’n label is goed voor het milieu, maar ook voor het bedrijf zelf, omdat dat voor mensen een reden kan zijn met hen samen te werken.’

Met haar projectgroep - bestaand uit vijftien studenten van Nederlandse universiteiten - organiseerde ze een seminar waar veertien bedrijven op afkwamen. De bedrijven waren enthousiast, ‘maar maakten duidelijk dat het in China toch wel echt anders werkt dan in Nederland.’ Een uitvoerende partij was al eerder overtuigd.

Geselecteerd

Met de bijeenkomst van aanstaande vrijdag sluiten de deelnemers een project af dat al sinds het begin van dit jaar loopt. Uit de belangstellende UT’ers selecteerde de universiteit er twintig als geschikte Twentse afvaardiging. De NAHSS koos vervolgens de beste kandidaten voor de zomerse reis naar het Verre Oosten.

Een vierde UT’er, Tamara van der Linden, zat voor de NAHSS op hetzelfde moment in Taipei, Taiwan. Zij onderzocht de beste manieren voor multinationals om in Azië aan ‘high-potential’ personeel te komen. Zij zal - net als de drie eerder genoemde UT’ers - de uitkomsten van haar onderzoek vrijdag presenteren aan een afvaardiging van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de Chinese ambassade.

China in curriculum

De Netherlands-Asia Honours Summer School is een initiatief van deze partijen en de Nederlandse onderzoeksuniversiteiten om de banden met Azië te versterken. Volgens de NAHSS is er in het onderwijs bijvoorbeeld te weinig aandacht voor China. Dat zou ook blijken uit een onderzoek dat de NAHSS deed onder 250 studenten die ze uitzette via social media en universiteiten. Vijftig procent van de respondenten wilde meer aandacht voor China in het curriculum. In hoeverre dit onderzoek representatief is voor alle Nederlandse studenten is niet te zeggen. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.