Dreigende blackouts, het stilleggen van windmolens of dumping van bijna gratis groene stroom in buurlanden, omdat overbelasting van het net dreigt. Dat zijn de huidige problemen in Duitsland, dat al een kwart van zijn energie opwekt uit hernieuwbare bronnen. Volgens Promovendus Stefan Nykamp moet Nederland hiervan leren en fors gaan investeren in een stabiel net voor een toekomst met zeker vier keer zoveel opgewekte groene stroom. Nykamps case-studies in Duitsland tonen aan dat lokale opslag in batterijen hiervoor de beste oplossing is.
Op wind- en zonrijke dagen kan een surplus aan energie tijdelijk worden opgeslagen in batterijen in de buurt van de windmolens en zonnecellen. De energie kan dan lokaal verbruikt worden in de nachten of dagen erna als er wolkenvelden zijn en de wind is gaan liggen.
Het alternatief zou een vernieuwde infrastructuur zijn met vele duizenden kilometers extra stroomkabels naar het hoogste spanningsniveau, om overbelasting te voorkomen. Volgens Nykamp zou hiervoor echter alleen al in Duitsland tot 2020 zo'n 380.000 kilometer aan nieuwe kabelnetwerken nodig zijn om groene surplus-elektriciteit naar de grote centra of de buurlanden te kunnen exporteren. Kosten: EUR 27 miljard. Ook in Nederland zou een miljardeninvestering in kabels al snel veel duurder uitpakken dan de aanleg van extra energieopslag in smart grids.
Nykamp verwacht op grond van zijn uitgebreide casestudies dat het omslagpunt waarop de smart grids het meest kosteneffectief zijn zeker ook in Nederland wordt bereikt.
Nykamp: 'Ik ben ervan overtuigd dat opslag in 'smart grids' de beste oplossing is voor Duitsland en voor Nederland. Maar als we niet op tijd investeren, krijgen we echt grote problemen.'